Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Ex-premier Van Agt: Hoogste tijd voor sancties tegen Israël

Home

Teun Lagas

Van Agt (met het brokstuk van de raket) en Voordewind. © Inge van Mill

Met een bolderkar vol ingezamelde handtekeningen stond Dries van Agt, minister-president van 1977 tot 1982, in de hal van de Tweede Kamer, om de zaak te bepleiten waar hij zich al jaren hartstochtelijk voor inzet.

'Sloop de Muur', luidt de missie van Van Agt en zijn mede-actievoerders: het Nederlandse parlement moet zich uitspreken voor sancties tegen Israël, om de Israëlische regering te bewegen tot afbraak van de omstreden 'veiligheidsmuur' op Palestijns grondgebied. Via een burgeriniatief, ondersteund door 64.000 handtekeningen, probeert de actiegroep de Tweede Kamer te dwingen tot een extra debat over de gevoelige kwestie.

De ex-CDA-premier zegt te beseffen dat de toestand in het Midden-Oosten niet wezenlijk anders wordt door zo'n Haagse discussie. "Het rakelt tenminste op dat er iets onrechtvaardigs gebeurt. Ik hoop dat er enige gewetens in de Kamer gaan kriebelen".

Tegenover de Kamerleden die klaarstaan voor de ontvangst van 35 mappen met handtekeningen, trekt Van Agt van leer: "Het internationaal recht wordt geschonden omdat de Israëlische muur voor 70 procent op Palestijns gebied is gebouwd. De Nederlandse grondwet bepaalt dat het kabinet het internationale recht moet bevorderen. En u hebt gezworen op die Nederlandse Grondwet!"

Na afloop overziet Van Agt de voor hem sombere politieke verhoudingen in Den Haag. Regeringspartijen VVD en PvdA en de christelijke fracties zullen volhouden dat het kabinet de kritische dialoog moet blijven zoeken met het bevriende Israël. Van Agt ziet in dat sancties de relatie Nederland-Israël zouden beschadigen. Van Agt: "Maar dat is geen verlies. We zijn al 45 jaar met Israël bezig over die bezetting. Resultaat: nul."

Van partijen als de SP, D66 en GroenLinks kan hij steun verwachten. Over zijn CDA zegt Van Agt: "Ook daar verschuift het Israël-standpunt, maar te laat en te langzaam."

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind kwam met een tegenactie. Hij gaf Van Agt een brokstuk van een raket die vanuit de Gazastrook door Palestijnen is afgevuurd. "Om aandacht te vragen voor Israëls veiligheid."

De twee namen elkaar even apart. Van Agt tegen Voordewind: "Ik vind dat u een paar foute inzichten hebt, maar ik geloof in uw goede wil". Voordewind tegen Van Agt: "Ik hoop dat u de balans weet te vinden tussen de veiligheid van de Palestijnse en die van de Israëlische bevolking."

'Knallen' in parlement
Het burgeriniatief 'Sloop de Muur' kan leiden tot een extra debat over Israël en de Palestijnen. Een Kamermeerderheid moet daar wel eerst mee instemmen. De voorwaarden liggen vast: een steekproef moet uitwijzen of de verplichte 40.000 handtekeningen kloppen en het onderwerp sancties tegen Israël mag de afgelopen twee jaar niet al in het parlement zijn besproken. Gaat het debat door, dan bestaat de kans dat één van de initiatiefnemers van 'Sloop de muur' zich verdedigt tegenover Kamerleden. In theorie kan Van Agt straks dus even terugkeren in de grote vergaderzaal. "Als dat gebeurt dan gaat het knallen."

Deel dit artikel