Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Ex-premier Schotte van Curaçao verdacht van omkoping

Home

Han Koch

De vlag van Curaçao © ANP

De Landsrecherche Curaçao heeft vandaag drie huiszoekingen gedaan in verband met omkoping van parlementsleden. Het gaat om de woningen van ex-premier Gerrit Schotte, voormalig minister Charles Cooper en de lokale zakenman Gilbert R.

Het onderzoek is nog in volle gang. Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie is het niet uitgesloten dat er meer huiszoekingen en aanhoudingen volgen.

Lees verder na de advertentie

De Landsrecherche is een opsporingsinstantie met een speciale taak. Het gaat om onderzoek naar schendingen van de integriteit in het openbaar bestuur. Het onderzoek vindt altijd plaats in opdracht van de procureur-generaal.

Regering Schotte

De actie is het antwoord op een aangifte van het parlementslid Yael Plet van de sociaal democratische partij MAN. Hij meldde al in februari dat hij door een tussenpersoon was benaderd om in ruil voor een bedrag van 150 000 euro de fractie van zijn partij MAN te verlaten en vervolgens op zijn zetel te blijven zitten. De regering onder leiding van Hensly Koeiman (MAN) zou daardoor de meerderheid verliezen. Een collega uit de MAN-fractie maakte de overstap naar het kamp van Schotte echter wel. De regering Koeiman struikelde en werd daarna snel opgevolgd door een nieuwe regering Schotte.

Wat de rol van Gilbert R. is geweest, is nog niet duidelijk. De zakenman is een persoonlijke vriend van Schotte en Cooper. Parlementslid Plet werkte een aantal jaren voor hem.

Corruptie

Curaçao is al geruime tijd het toneel van corruptie en een heftig spel om de macht. De Rijksministerraad heeft vorige week beslist de regering van de corrupte Gerrit Schotte buiten spel te zetten. Dat betekent dat het doorgaan van de verkiezingen van 28 april is verzekerd. De organisatie daarvan is nu volledig in handen van de gouverneur. Of de huiszoekingen en de aanhoudingen rechtstreeks in verband staan met de bestuurlijke ingreep is nog niet duidelijk.

Schotte is al eerder veroordeeld voor ambtelijke corruptie. In eerste aanleg is hij veroordeeld tot drie jaar cel. Hij is in afwachting van een hoger beroep. Charles Cooper werd genoemd als beoogd minister-president van de nieuwe tijdelijke regering, maar hij is niet door de screening gekomen.

Lees ook: Bij de bouwmarkt op Curaçao klinkt: Nederland móest wel ingrijpen

Deel dit artikel