Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Ex-moslimbeweging in Europa nog klein

Home

Maaike Veen

Vertegenwoordigers van comités van ex-moslims uit Duitsland en Groot-Brittannië zullen vandaag met Ehsan Jami in Den Haag de Europese Verklaring van Tolerantie ondertekenen. Net als in Nederland is het lastig hun aanhang op waarde te schatten.

Op de website van de in juni opgerichte Raad voor Ex-moslims prijken de foto’s van de vijfentwintig oprichters. Ondanks dat de organisatie, die steun krijgt van de British Humanist Association en de National Secular Society, religie juist als een privézaak beschouwt.

„Door publiekelijk het taboe op moslimafvalligen te doorbreken stellen we de politieke islam ter discussie”, zegt de Iraanse oprichtster Maryam Namazie vanuit Reykjavik, waar ze op de universiteit van IJsland een lezing hield over ex-moslims en de politieke islam.

In haar ogen „maken we op dit moment een islamitische inquisitie mee door de politieke islam, een totalitaire beweging die mensen intimideert en bedreigt en heel slim iedere kritiek als racisme bestempelt. Dat idee heeft algemeen postgevat, maar het bekritiseren van een geloof is geen racisme.” Zo wordt de vrijheid van meningsuiting aangetast, zegt de seculiere Namazie, die vindt dat de Britse media veel te soft zijn in de verslaggeving over islam. Geen enkele Britse krant plaatste de controversiële cartoons van de profeet Mohammed. Een belangrijke doelstelling van de Raad is om in de media te proberen ’het bedrog’ van de politieke islam te ontmaskeren, zodat die aan steun verliest en ’minder toegang krijgt tot de politiek’.

Namazie beschuldigt de regering ervan veel te toegeeflijk te zijn aan moslimorganisaties met banden met de politieke islam. De Moslimraad, de bekendste spreekbuis van de moslimgemeenschap, is daar volgens haar een goed voorbeeld van. „Wij willen niet dat mensen nog langer in het hokje van moslims worden gestopt. Als mensen niet langer verdeeld worden in allerlei groepen, maar gewoon als burgers worden benaderd, dan hoeven we ook niet zoveel te investeren in integratie.”

Sinds de bomaanslagen in Londen, nu meer dan twee jaar geleden, hebben ’progressieve’ moslims tal van nieuwe moslimorganisaties opgericht. Zij voelen zich niet vertegenwoordigd door traditionele, gelovige organisaties zoals de Moslimraad.

De oprichting van de Raad voor Ex-moslims deed weinig stof opwaaien, maar Namazie is erg tevreden dat de media „gezien het feit dat de politieke islam in dit land zo sterk is” aandacht aan de nieuwe organisatie hebben besteed.

De Moslimraad, waarbij zo’n 400 moslimorganisaties zijn aangesloten, negeert het initiatief. Het ledenaantal is inmiddels gegroeid tot meer dan zeventig, maar de Namazie is ervan overtuigd dat haar organisatie ’ontelbaar veel’ mensen vertegenwoordigd.

Namazie is vandaag aanwezig bij de lancering van het Nederlandse comité en de ondertekening van de Europese Verklaring van Tolerantie.

Deel dit artikel