Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Ex-Hutu-rebellen winnen verkiezingen Burundi

Home

Van onze redactie buitenland

De voormalige Hutu-rebellen van de FDD hebben de parlementsverkiezingen van zondag in het Centraal-Afrikaanse Burundi gewonnen.

Volgens de centrale kiescommissie kreeg de partij 60 tot 80 procent van de stemmen, bij een opkomst van 65 procent. Het waren de eerste verkiezingen voor de volksvertegenwoordiging sinds het uitbreken van de bloedige burgeroorlog in 1993. De FDD behaalde ook al een duidelijke overwinning bij de lokale verkiezingen begin juni. Zeker is nu dat de FDD de man voor de presidentsverkiezingen op 19 augustus zal leveren, naar alle waarschijnlijkheid partijleider Pierre Nkurunziza.

De ruime overwinning verbindt analytica Alison de Forges aan de open en inclusieve opstelling van de FDD bij de campagne. ,,De grote vraag is hoe zij die nu gaan implementeren, met name op het gebied van rechtspraak”, zegt De Forges, verwijzend naar het geweld van het afgelopen decennium. De verkiezingen gelden als belangrijke stap in het vredesproces dat een einde moet maken aan twaalf jaar strijd tussen Hutu's en Tutsi's, die zeker 300000 levens kostte. Vorige week vielen er nog 19 doden bij geweld door FNL, de rebellengroep die niet aan de verkiezingen wilde meedoen. In een vredesakkoord uit 2000 is bepaald dat de Hutu's (84 procent van de bevolking) 60 procent van het parlement mogen vormen. De verliezer is Hutu-partij Frodebu, van president Ndayizeye, die in 1993 80 procent van de stemmen haalde, en nu nog geen 25 procent.

Deel dit artikel