Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Evacuatie bij Jaap Edenbaan na ontsnappen ammoniakwolk

Home

Van een onzer verslaggevers AMSTERDAM - Even na tienen gisteravond gaf de Amsterdamse brandweer het sein veilig. Zo'n tweehonderd geëvacueerde omwonenden rond de Jaap-Edenschaatsbaan konden zo nog voor middernacht terugkeren naar hun woningen.

Ze waren met bussen geëvacueerd naar de Stopera nadat er door een lek kort na zeven uur gisteravond een ammoniakwolk was vrijgekomen. Twee mensen moesten met ademhalingsproblemen worden opgenomen in het ziekenhuis.

De bewoners waren afkomstig van een bij de schaatsbaan gelegen flat die door de politie werd ontruimd. Ook zette de politie uit voorzorg de wijde omgeving af. De schaatsbaan was in een mum van tijd leeg. Om verdere verspreiding van het ammoniak te voorkomen, plaatste de brandweer een zogeheten waterscherm. Als ammoniak daartegenaan komt, condenseert het tot water.

Volgens de officier van dienst van de brandweer, E. Roomers, ging de alarminstallatie van de schaatsbaan kort na zevenen af. Het lek was niet groot, de ontsnapte ammoniakwolk was wel aanzienlijk.

De ammoniak was gaan uitzetten in een buis, waardoor een klep werd stuk gedrukt. Het was het eerste ammoniaklek op de Jaap-Edenbaan.

Deel dit artikel