Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Europese Unie vertrouwt op Nederlandse regering

Home

Minister Jan Kees de Jager van Financiën in Brussel, afgelopen maart. © EPA

De Europese Unie heeft er vertrouwen in dat Den Haag zich aan de Europese spelregels houdt, zoals het beperken van het begrotingstekort tot maximaal 3 procent van het bruto binnenlands product.Dat zei een woordvoerder van Europees Commissaris Olli Rehn (Euro) maandag in Brussel op een persconferentie. De zegsman stelde grappend, en in het Nederlands, dat hij speciaal voor de gelegenheid een oranje stropdas had omgedaan.

Dat zei een woordvoerder van Europees Commissaris Olli Rehn (Euro) vandaag in Brussel op een persconferentie. De zegsman stelde grappend, en in het Nederlands, dat hij speciaal voor de gelegenheid een oranje stropdas had omgedaan.

Nederland moet, net als alle andere EU-landen, uiterlijk 30 april plannen indienen over het terugdringen van het begrotingstekort tot onder 3 procent in 2013, en zogeheten nationale hervormingsplannen. De Europese Commissie zal deze bestuderen. Worden de plannen als onvoldoende bestempeld, dan komen er aanbevelingen. Nederland kan uiteindelijk een boete riskeren.

Meerderheid
Minister Jan Kees de Jager liet maandag echter al weten dat er gezocht zal worden naar een meerderheid in de Tweede Kamer voor de begrotingsplannen. Hij zegde toe dat Nederland aan de Brusselse verplichtingen zal voldoen en dat er een plan naar Brussel zal gaan.
De woordvoerder van Rehn benadrukte dat het besluit over het beperken van het begrotingstekort niet door 'Brussel' is genomen, maar door de nationale regeringen en parlementen. Hij reageerde daarmee op kritische geluiden in Nederland om de Europese eis van 3 procent los te laten.

Brussel vertrouwt er op dat de Nederlandse regering de noodzakelijke hervormingen en bezuinigingen door het parlement loodst, aldus de zegsman. 'En niet omdat dat goed zou zijn voor Brussel, maar omdat dat goed is voor de Nederlandse economie en de Nederlandse burgers.'

Aan de Nederlandse opstelling in het debat over strengere begrotingsdiscipline werd ook door de zegsman gerefereerd. Nederland hamerde er steeds op dat alle landen zich aan de criteria moeten houden. Bovendien was het onder het voorzitterschap van Nederland dat in Amsterdam in 1997 de 3-procentsnorm werd ingesteld, zo herinnerde de Europese Commissie er aan.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie