Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Europese Unie kan volgend jaar leger gaan inzetten

Home

Van onze correspondent

BRUSSEL - De Europese Unie kan volgend jaar al militair ingrijpen in de wereld. De eerste strijdgroepen die de EU-landen onderling aan het vormen zijn, kunnen dan al worden ingezet onder Europese vlag.

De groep die de Nederlandse landmacht samen met Duitsland en Finland opzet, kan in 2007 erop uit worden gestuurd. Een tweede Nederlandse strijdgroep, van Nederlandse mariniers en hun Britse collega's, zal vanaf 2008 inzetbaar zijn.

Minister Kamp van defensie heeft daarover gisteren met zijn EU-collega's in Brussel afspraken gemaakt. Er moeten permanent twee strijdgroepen van elk 1500 manschappen beschikbaar zijn voor ingrijpen op verzoek van de Verenigde Naties. De EUstrijdgroepen komen pas aan bod als de Navo er geen zin in heeft.

Over Europees militair optreden is lange tijd alleen maar gepraat. Maar nu lijken de lidstaten serieus te worden. Minister Kamp wil als tijdelijk voorzitter van zijn EU-collega's zo snel mogelijk praktische resultaten laten zien.

Aan de Duits-Nederlandse strijdgroep worden Finse soldaten toegevoegd. De Finnen moeten inlichtingenwerk gaan doen en worden daarom informeel de Nokia-brigade genoemd.

Deel dit artikel