Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Europese leiders onder druk om impasse te doorbreken

Home

Gijs Moes

Nicolas Sarkozy en Angela Merkel troffen elkaar gisteravond in Berlijn voor spoedoverleg, voorafgaande aan de extra eurotop over de aanpak van de schuldencrisis. © afp

De regeringsleiders van de zeventien eurolanden staan vandaag in Brussel onder grote druk om tot een akkoord te komen over de aanpak van de schuldencrisis. Maar succes is allerminst verzekerd op de extra eurotop, ondanks Frans-Duits spoedoverleg gisteravond in Berlijn.

Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie riep de regeringsleiders op hun verantwoordelijkheid te nemen. "Niemand moet zich illusies maken, de situatie is heel ernstig", zei de doorgaans zeer optimistische Barroso. Hij waarschuwde voor de "negatieve gevolgen in Europa en daarbuiten" als er geen overeenstemming komt.

De Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel bereikten vannacht een akkoord over hulp aan Griekenland. Over de inhoud is nog niets bekend.

Merkel eist dat banken en andere financiële instellingen meebetalen aan een oplossing voor de schuldencrisis, Sarkozy wil een extra belasting opleggen en het noodfonds voor de euro vergroten. Duitsland wordt gesteund door Nederland, Finland en Oostenrijk; Frankrijk door de zuidelijke landen.

Eerste doel voor de euroleiders is het veiligstellen van de Griekse overheidsfinanciën. Want zolang de onzekerheid over Griekenland blijft bestaan, kan de crisis heel gemakkelijk overslaan naar grotere landen als Italië of Spanje. Athene heeft nieuwe leningen nodig van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds, er is sprake van een pakket van nog eens 110 miljard euro.

Duitsland, Nederland en Finland eisen een bijdrage van de banken, want zij mogen niet gratis meeliften op een nieuw reddingspakket. Als de financiële instellingen niet willen meewerken is een speciale bankentaks ook een optie, al zal die de Griekse schuldenlast niet verminderen.

Extra geld is nodig voor het noodfonds EFSF, in de vorm van garanties door de eurolanden. Een sterker fonds biedt zekerheid als andere landen in de problemen komen. Maar ook hier liggen Duitsland en Nederland dwars. Merkel en premier Rutte kunnen nieuwe miljardengaranties moeilijk verkopen in eigen land.

Vanochtend gaat minister Jan Kees de Jager (financiën) nog in debat met de Tweede Kamer. Als het goed is ligt er dan een concreet voorstel op tafel, en misschien zelfs twee: één van een werkgroep van Europese ambtenaren en één van Merkel en Sarkozy.

Als de leiders van de twee grootste eurolanden het eens zijn, staan hun collega's voor een voldongen feit. Dat kan lastig worden voor Rutte, want een Frans-Duits akkoord zal nooit aan alle Nederlandse eisen voldoen. Zo liet De Jager gisteravond in een brief aan de Kamer weten dat Italië meer moet doen om de overheidsfinanciën op orde te krijgen.

Deel dit artikel