Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Europees Hof oordeelt: reli-symbolen en weigerambtenaren

Home

Robin de Wever

Een rechter van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, enkele dagen geleden tijdens een zitting. © ANP

Is een kruisje dragen op het werk geoorloofd? En mag een ambtenaar weigeren om homoseksuelen te huwen? Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens buigt zich er vandaag over. Een Britse bisschop waarschuwt alvast voor 'communistische praktijken'.

Twee van de vier zaken draaien om de vraag of Europese burgers tijdens werktijd religieuze symbolen op hun lichaam mogen dragen.

Ze zijn aangespannen door een medewerkster van een vliegtuigmaatschappij en een ouderenverzorgster, beide christen, die het door hun werkgevers werden verboden om een kruisje te dragen. De vrouwen spreken van discriminatie.

De andere zaken draaien om een relatietherapeut die geen homostellen als cliënten wil hebben en een ambtenaar die vanwege zijn religieuze overtuiging geen homohuwelijken sluiten. Beiden werden ontslagen. Britse rechters vonden hun beroep op godsdienstvrijheid niet valide: kruisjes en de overtuiging dat God homohuwelijken afkeurt behoren volgens de rechters niet tot de kern van het christelijk geloof.

Stresstest voor verdraagzaamheid
De aanklagers worden gesteund door de voormalige anglicaanse bisschop van Rochester, Michael Nazir-Ali. Hij beschouwt de zaken als een belangrijke stresstest voor religieuze verdraagzaamheid, meldt The Telegraph, dat de hand wist te leggen op het betoog dat Nazir-Ali in Straatsburg zal afsteken.

Volgens de bisschop vertegenwoordigden de Britse rechters een 'verwrongen visie op mensenrechten', één die vergelijkbaar is met de anti-christelijke communistische regimes in oost-Europa. Zonder ruimte voor christelijke waarden zijn mensenrechten 'de zoveelste inhumane ideologie' en zal van Europa gaan lijken op die van eerdere totalitaire regimes.

Godsdienstvrijheid 'is geen hobby'
'Zaak na zaak zijn de rechten van Britse christenen verkwanseld', waarschwut Nazir-Ali de rechters. 'Inmiddels kunnen ze hun baan verliezen als ze een kruisje dragen.' Godsdienstvrijheid is 'geen hobby, maar een recht dat net zo fundamenteel is als privacy of zelfs vrijheid van meningsuiting'.

Hogerhuis-politicus en advocaat Lord Lester, van de links-georiënteerde Liberal Democrats, pleit tégen de aanklagers. Geloofsuitingen moeten geen voorkeursbehandeling krijgen, waarschuwt Lester volgens The Telegraph.

Ze zijn evenveel waard als filosofie en 'rationele analyse'. Als gelovigen een tijdens werktijd een kruisje mogen dragen, ontstaat er een 'hiërarchie van rechten' en kunnen werkgevers geen andere 'bijzonder aanstootgevende' symbolen dragen.

Lees verder na de advertentie

 
Godsdienstvrijheid is geen hobby, maar een recht dat net zo fundamenteel is als privacy of zelfs vrijheid van meningsuiting.
Voormalig anglicaans bisschop Michael Nazir-Ali

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie