Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Europees Hof: GeenStijl mocht niet linken naar naaktfoto's Britt Dekker

Home

Redactie

Britt Dekker, rechts, bij de presentatie van de Playboy in 2011. © ANP Kippa

Weblog GeenStijl heeft het auteursrecht van Playboy geschonden door te linken naar een Australische website die uitgelekte naaktfoto's van reality-ster Britt Dekker toonde. Dat oordeelde het Europees Hof van Justitie vandaag.

Het gaat om een link die GeenStijl in 2011 plaatste. Wie daarop klikte, kwam terecht op een Australische website met foto's van Dekker, die oorspronkelijk in de Playboy stonden. Sanoma spande daarop een rechtszaak aan.

Over de hyperlink wordt al jaren getouwtrekt. De zaak ging langs diverse rechtbanken, en in april had de advocaat-generaal van het hof nog wel geadviseerd dat de link wel geplaatst had mogen worden. Daar oordeelt het hof nu anders over.

Het Hof vindt dat als een particulier een link online zet naar beschermd materiaal, die niet na hoeft te gaan of het auteursrecht wordt geschonden. Bij organisaties met winstoogmerk wordt ervan uitgegaan dat bekend is dat een link naar dergelijk werk niet legaal is. Omdat GeenStijl volgens de rechters in de laatste categorie valt, hadden ze de foto's niet mogen publiceren. Nu leek het er namelijk op dat de afbeeldingen eigenlijk opnieuw werden gepubliceerd.

De uitspraak is van belang omdat de rechter onderscheid maakt tussen particuliere en commerciële vormen van auteursrechtschending. Het oordeel schept een precedent voor andere rechtszaken.

GeenStijl spreekt in een reactie van een 'donkere wending. "De strijd om het voortbestaan van het vrije internet inclusief hyperlinks loopt vandaag een forse slag op'', schrijft het weblog. "Want als commerciële mediabedrijven - zoals GeenStijl - niet meer vrij en onverveerd kunnen hyperlinken, wordt het moeilijk om over nieuwswaardige nieuwskwesties over lekkende informatie, onderhavige interne strubbelingen en onbeveiligde netwerken binnen grote bedrijven te berichten. En dat raakt aan de persvrijheid.''

Na deze beslissing is het aan de Nederlandse Hoge Raad, die een eindoordeel geeft.

Deel dit artikel