Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Europarlement: Resolutie tegen Nederland om 'Polen-meldpunt'

Home

Redactie

© anp

Fracties binnen het Europarlement werken aan een resolutie die Nederland oproept te onderzoeken of het PVV-meldpunt voor overlast gevende Midden- en Oost-Europeanen in strijd is met het strafrecht.

Het is echter nog niet zeker of deze resolutie wordt aangenomen en wat de precieze inhoud zal zijn.

Zo wordt in deze ontwerpversie, die in handen is van de Wereldomroep, gesteld dat 'Het Europees parlement deze site ten zeerste afkeurt, omdat het tegen alle fundamentele waarden van Europese waardigheid ingaat'.

Ook wordt gesteld dat 'de PVV-hotline de verkeerde intenties heeft, omdat het scheuringen in de maatschappij veroorzaakt'.  De tekst roept de Nederlandse regering verder op te onderzoeken of het meldpunt dat de partij van Geert Wilders vorige maand startte in strijd is met het strafrecht.

Morgen debatteert het Europees Parlement in Straatsburg over de kwestie. Er bestaat een grote kans dat een meerderheid een resolutie zal steunen. Wel is het de vraag of de resolutie bijvoorbeeld alleen tegen de PVV gericht is, of ook premier Rutte vraagt publiek afstand van het meldpunt te nemen.

Als de resolutie wordt aangenomen heeft dit overigens geen consequenties, omdat Nederland niet wordt verplicht het PVV-meldpunt te toetsen aan het strafrecht. Wel kan de reputatie van Nederland averij oplopen.

De voorzitter van het Europees Parlement, de Duitse sociaaldemocraat Martin Schulz, noemde de inhoud en strategie van de website eerder al 'onacceptabel'. Premier Mark Rutte heeft tot nu toe geweigerd om het meldpunt van zijn gedoogpartner Geert Wilder te veroordelen. Het is een initiatief van een politieke partij en geen regeringsaangelegenheid, zo luidt zijn argumentatie.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel