Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Europa moet oppassen: veiligheid eten bedreigd

Home

Leonoor Kuijk

Tests maakten duidelijk dat lasagne van het Findus-merk tot 100 procent aan paardevlees bevatte. © ANP

Nederland scoort maar matig op het gebied van voedselveiligheid. Alle buurlanden presteren beter, en dat geldt ook voor EU-landen als Roemenië en Griekenland. Dat blijkt uit een recent rapport van het Haagse Centrum voor Strategische Studies.

Slecht voedsel vormt een van de urgentste bedreigingen voor de veiligheid in Europa, stelt de denktank. Voedselketens worden steeds complexer, consumptiepatronen veranderen en de ontwikkeling van nieuwe producten gaat snel. Daardoor kan de kwaliteit van het voedsel in gevaar komen.

Het recente schandaal waarbij paardevlees als rundvlees is verkocht, vormt, voor zover nu bekend, geen bedreiging voor de volksgezondheid. Maar het schandaal legt wel de kwetsbaarheid van de voedselvoorziening bloot. Het toont aan dat met verkeerd labelen (en een gebrekkige controle daarop) er gemakkelijk met voedselproducten kan worden gesjoemeld. Ook het paardevlees legde een lange route af van Roemenië via Cyprus, Frankrijk, Luxemburg en Nederland naar de supermarktschappen in veel Europese landen.

Het paardevleesschandaal kreeg een Europese dimensie nadat het Verenigd Koninkrijk afgelopen vrijdag zijn eigen bevindingen had gemeld bij het Europese Alarmsysteem voor Levensmiddelen en Diervoeders, dat wordt beheerd door de Europese Commissie. Die verwittigde vervolgens alle lidstaten. Daarna begonnen onder meer Nederlandse, Zweedse en Franse voedselautoriteiten een eigen onderzoek.

'Geen leger aan voedselinspecteurs'
Eurocommissaris Tonio Borg (gezondheid) zei gisteren dat de Europese Commissie afhankelijk is van de informatie die de lidstaten verstrekken. "De Europese Commissie coördineert het beleid, maar de EU heeft geen leger van voedselinspecteurs en controleurs die vaststellen of landen wel hun eigen wetten naleven."

Verwijzend naar de trend dat lidstaten liever hun eigen regelgeving maken dan gezamenlijk Europees beleid ontwikkelen, zei Borg dat deze beperkte rol voor de Europese Unie "in de nabije toekomst wel zo zal blijven".

Het Den Haag Centrum voor Strategische Studies wijst op risico's als de overdracht van ziekten op mensen, op de resistentie van mensen tegen antibiotica, op allergieën en op schade door chemicaliën. Om problemen te helpen voorkomen, is meer onderzoek nodig, stelt de denktank.

De onderzoekers van het rapport 'From farm to fork and further' rangschikten de EU-landen aan de hand van vier criteria. De eerste is de hoeveelheid door voedsel veroorzaakte ziekten. De tweede is de certificering van goede werkwijzen in de voedingsindustrie. De derde is de hoeveelheid geïmporteerd voedsel van buiten de EU. Het vierde criterium is of problemen snel worden gemeld bij het Europese Alarmsysteem voor Levensmiddelen.

Niet op het etiket
De lasagne bolognese van het merk Euro Shopper van Albert Heijn (AH) bevat behalve rundvlees ook paardevlees. Het product is vrijdag uit voorzorg uit de winkels gehaald, meldde AH gisteren. De aanwezigheid van paardevlees in de lasagne staat niet op het etiket vermeld. Klanten die het product nog hebben, kunnen het terugbrengen.

De fraude met verkeerd gelabeld paardevlees is een Europees probleem, dat een Europese aanpak nodig heeft. Dat zei de Ierse minister van landbouw Simon Coveney in Brussel na een spoedberaad over de affaire. Op zijn initiatief was gisteren een informele vergadering met Europees commissaris Tonio Borg (volksgezondheid).

Borg stelt voor in alle EU-lidstaten speciale controles te houden. DNA-tests moeten vaststellen of er in partijen rundvlees paardevlees zit. Bij een tweede reeks steekproeven moet worden bekeken of paardevlees verboden middelen bevat.

Lees verder na de advertentie

 
Met verkeerd labelen kan er gemakkelijk met voedselproducten worden gesjoemeld

Deel dit artikel