Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Eurogroep: van praatclubje tot cruciaal beleidsorgaan

Home

Voorzitter van de Eurogroep Jean-Claude Juncker © AFP

De eurogroep is van een randverschijnsel binnen het Europese circuit uitgegroeid tot een van de belangrijkste bijeenkomsten. De groep ministers die beslissen over steunfondsen en noodhulp staat de afgelopen jaren in het centrum van de belangstelling.

De internationale pers komt tegenwoordig massaal af op de vergaderingen van de eurogroep, die binnenkort wellicht wordt voorgezeten door de Nederlandse minister Dijsselbloem. Voordien was alleen de gespecialiseerde financiële pers geïnteresseerd in deze bijeenkomsten. Die vinden in principe maandelijks plaats, in Brussel of Luxemburg.

De afgelopen jaren is het vaak nachtwerk geworden voor de ministers naar buiten kwamen. De eurocommissaris van economische zaken, op dit moment de Fin Olli Rehn, en de president van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, vergaderen ook mee.

Euro X
Eind jaren '90 besloten de landen met de gemeenschappelijke munt regelmatig samen te vergaderen. Hun ministers van financiën komen sindsdien bijeen op de avond voor het overleg met alle EU-collega's. Dat was in eerste instantie vooral bedoeld om de ontwikkelingen in de economie te bespreken en - heel voorzichtig - het beleid af te stemmen. Harde afspraken werden er nauwelijks gemaakt.

De Euro X, zoals de groep eerst werd genoemd, breidde zich uit tot Euro XI en zo verder. Langzamerhand, met de toename van het aantal deelnemers, kwam de naam eurogroep in gebruik. Inmiddels zijn zeventien landen lid.

Crisis
Met de opkomst van de financiële crisis, nam het belang van de eurogroep snel toe. Daar werden ineens de grote besluiten genomen, zoals het geven van 110 miljard euro noodsteun aan Griekenland en het instellen van een noodfonds van 500 miljard euro in 2009.

Het land dat een half jaar lang voorzitter was van de Europese Unie, nam in het begin ook het voorzitterschap van de eurogroep op zich. Vanaf 2005 heeft de groep een vaste voorzitter. Die rol is tot nu toe vervuld door de Luxemburger Jean-Claude Juncker.

Deel dit artikel