Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Eucalyptusboom wijst de weg naar goud

Home

Joachim Springer

Eucalyptusbomen onttrekken goud uit ondergrondse lagen © epa

Australische wetenschappers hebben een nieuwe manier gevonden om goudaders bloot te leggen: een kijkje nemen in de bast en bladeren van eucalyptusbomen.

De wetenschappers bewezen met hun onderzoek een al lang bestaande hypothese: dat bomen goud opnemen uit de grond en doorzetten naar hun bladeren.

Om hun vermoeden te staven hielden de onderzoekers een veldstudie bij eucalyptusbomen die boven een bekende goudader groeiden. Ze verzamelden takken, bladeren en stukken bast van de bomen en deden hetzelfde bij een bomenrij 200 meter verderop. Wat bleek? De bomen boven de goudader hadden een significant hogere concentratie gouddeeltjes in zich.

Aanvullend onderzoek liet zien dat de bomen het goud onttrekken uit ondergrondse lagen. Als de bomen water opnemen uit de grond, lift het metaal mee omhoog. Vervolgens wordt het naar de bladeren getransporteerd. Zo kan goud van 30 meter diep omhoog komen.

Goud zoeken
Het delven van bomen is niet aan de orde, zo benadrukt het onderzoek. Het gaat namelijk om minuscule hoeveelheden gouddeeltjes: voor één gouden ring zouden 500 bomen nodig zijn.

Maar de vondst maakt de zoektocht naar goud wel makkelijker, zeggen de onderzoekers. Als het analyseren van bomen voldoende is om goudaders op te sporen, hoeven er geen dure en milieuonvriendelijke proefboringen meer worden gedaan. Ook andere metalen, zoals ijzer, koper en lood zouden zo gevonden kunnen worden.

Lees verder na de advertentie
© Nature Communications

Deel dit artikel