Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

EU zoekt neutrale woorden voor terreur door islam-strijders

Home

Van onze correspondent

Europa zoekt naar woorden om terroristen aan te duiden. Gebruikelijke termen zouden kwetsend kunnen zijn.

EU-terreurbestrijder Gijs de Vries heeft de zoektocht naar 'een niet-emotief lexicon voor de bespreking van radicalisering' op zijn takenlijst staan. Woorden zoals 'islamitisch terrorisme' en 'djihad' zouden in de wereld van de islam verkeerd vallen. Het zou beter zijn om te spreken over 'terroristen die zich ten onrechte beroepen op de islam'. Zo probeert de EU zich niet te vervreemden van de gewone moslim. In juni wil De Vries zijn woordenlijst presenteren aan de regeringsleiders.

Het lexicon zou intern moeten blijven, als een advies aan EU-ambtenaren en politici. Zo zouden ze de term 'djihad' niet moeten gebruiken, omdat dat begrip voor de meeste moslims verwijst naar een innerlijke strijd, niet naar terreur. Extremisten gebruiken dat woord wel voor hun gewelddadige acties. ,,In onze woordkeus moet het duidelijk zijn dat we spreken over moorddadige randgroepen die misbruik maken van een religie“, zei De Vries eerder deze week.

Deel dit artikel