Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

EU wil meer eenheid bij ebolacontroles Europa

Home

Redactie

Europese landen streven naar een gemeenschappelijker aanpak. © ap

De EU-lidstaten moeten meer hetzelfde handelen als het gaat om ebolacontroles bij personen die arriveren in Europa. Op dit moment reageren de Europese landen verschillend. Onder meer Groot-Brittannië en België onderzoeken reizigers uit getroffen gebieden op symptomen, terwijl andere landen, zoals Nederland, dat niet nodig vinden.

De Europese landen streven nu naar een meer gemeenschappelijke aanpak, blijkt na een vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken maandag in Luxemburg. Er is meer overleg nodig om nationale maatregelen te coördineren, stellen de bewindslieden in een verklaring. De Europese Commissie in Brussel wordt gevraagd na te gaan of één procedure mogelijk is.

Volgens Nederland biedt een ebolascreening bij aankomst weinig meerwaarde als er al bij vertrek is gecontroleerd. Ook zijn er geen directe vluchten uit de crisisregio naar Nederland.

Lees verder na de advertentie

Withelmen

De ministers in Luxemburg erkenden verder de noodzaak van een pool van gezondheidsdeskundigen die de EU snel naar crisisgebieden kan sturen. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier, sprak over withelmen, als verwijzing naar de blauwhelmen (vredestroepen) van de Verenigde Naties. Het zou wel om vrijwilligers moeten gaan.

Deel dit artikel