Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

EU veroordeelt neerhalen Turks vliegtuig

Home

Een Turks gevechtsvliegtuig op archiefbeeld. © EPA

De Europese Unie heeft vandaag het neerhalen door Syrië van een Turks militair vliegtuig als onacceptabel veroordeeld. De EU prijst de 'afgemeten en verantwoordelijke' eerste reactie van NAVO-lid en EU-kandidaatlid Turkije op het incident.

De zaak dient grondig en snel te worden onderzocht, aldus de ministers van Buitenlandse Zaken van de 27 EU-landen in een verklaring na overleg in Luxemburg. De NAVO buigt zich dinsdag over de kwestie.

Opmaat
'We moeten dit niet zien als een opmaat naar van alles en nog wat', benadrukte minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken na afloop van de vergadering. Eerder maandag sloot hij al een militair ingrijpen in Syrië uit.

Rosenthal uitte zijn waardering over de rustige reactie van de Turkse regering in Ankara, ondanks de hoog opgelopen spanningen. ,,Er wordt van Turkije zelfbeheersing gevraagd in een situatie die op een aantal punten uitermate turbulent, gewelddadig en wat dies meer zij is'', stelde de bewindsman.

Soevereiniteit
Eerder vandaag zei een woordvoerder van het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken dat het Turkse gevechtsvliegtuig 'overduidelijk de Syrische soevereiniteit' schond.

Volgens de zegsman moest de Syrische luchtverdediging onmiddellijk reageren toen het vliegtuig zeer snel en maar 100 meter boven de grond het Syrische luchtruim binnen vloog. 'Zelfs als het een Syrisch toestel was geweest, hadden we het moeten neerschieten', zei de woordvoerder. Volgens Syrië werd het vliegtuig met luchtafweergeschut uit de lucht gehaald en niet met radar-geleide raketten.

Syrië zei 'goede buren' te willen blijven met Turkije, en zal positieve gebaren van Turkije op dezelfde wijze beantwoorden, aldus de woordvoerder.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie