Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

EU-steun voor boycotschade gestopt na dubieuze claims

Home

Redactie

Bij een groentekraam aan de Stadionweg in Amsterdam worden tomaten en paprika's verkocht met verwijzingen naar de boycot van groente en fruit door Rusland. © anp

De Europese Unie heeft de steunmaatregelen voor bederfelijke land- en tuinbouwproducten opgeschort wegens dubieuze claims. Dat maakte de Europese Commissie in Brussel vandaag bekend.

De noodsteun van 125 miljoen euro voor de groente- en fruitsector was op 18 augustus afgekondigd als reactie op een Russisch importverbod. Vooral appel- en perenboeren dienden een aanvraag in voor financiële compensatie. Bij sommige producten, zoals bloemkool en komkommers, overstijgen de claims echter een paar keer de totale jaarlijkse export naar Rusland. Naar verluidt overdrijven met name de Polen.

Brussel wil de komende dagen een plan voor doelgerichtere en efficiëntere steun presenteren. De commissie wil daarbij 'rekening houden met de ervaring van de afgelopen weken'. De Europese Commissie blijft vastbesloten om de producenten te ondersteunen die plotseling een belangrijke markt verloren als gevolg van de Russische maatregelen, zo verzekerde Europees Commissaris Dacian Ciolos (Landbouw).

Later vandaag bleek dat het noodfonds van 125 miljoen euro is uitgeput. De Commissie ontving inmiddels claims van in totaal meer dan 125 miljoen. Voor appel- en perenboeren was in totaal 82 miljoen euro voorzien; voor andere producten 43 miljoen.

Deel dit artikel