Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

EU-leiders willen vaart achter defensiefonds

Home

Redactie

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie. © REUTERS

De plannen om in EU-verband onderzoek te doen naar wapentechnologie en gezamenlijk wapens te ontwikkelen en kopen, moeten snel worden uitgewerkt. De Europese lidstaten willen vanwege de toegenomen veiligheidsuitdagingen geen tijd verliezen.

Dit bleek donderdag bij de top van de 28 regeringsleiders in Brussel. Premier Mark Rutte ziet kansen. 'Winst kunnen we maken door bijvoorbeeld samen materieel te ontwikkelen en in te kopen.' Samen inkopen doen zou volgens de leiders een hoop geld kunnen besparen.

Nadat commissievoorzitter Jean-Claude Juncker in september had laten weten dat er een plan zou komen voor een Europees defensiefonds, presenteerde de Europese commissie twee weken geleden een actieplan voor de Europese defensie en kreeg de opdracht in de eerste helft van 2017 met voorstellen voor een Defensiefonds te komen. In het actieplan wordt voorgesteld om eerst 90 miljoen per jaar (tot 2020) en op termijn zelfs 500 miljoen per jaar uit het EU-budget te reserveren voor onderzoek naar nieuwe militaire technologieën. Ook moet 5 miljard per jaar opzij gezet worden voor productie van bijvoorbeeld Europese drones. Verder moet de Europese Investeringsbank snel de mogelijkheid krijgen om onderzoek en ontwikkeling naar wapens te financieren, aldus de leiders.

De leiders stemden ook in met 42 voorstellen die de samenwerking tussen de EU en de NAVO moeten versterken. Rutte gaf als voorbeelden samenwerking tegen cyberaanvallen en bij operaties op de Middellandse Zee, met als uitgangspunt dat beide organisaties geen dingen dubbel gaan doen.

Volgens EU-buitenlandchef Federica Mogherini zal de EU nu 'veel sterker en geloofwaardiger'' worden op het vlak van veiligheid en defensie. Mogherini zei eerder dat de EU een 'supermacht' op het wereldtoneel moet worden. 


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel