Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

EU en Turkije willen frustraties wegwerken

Home

De Slowaakse minister van buitenlandse zaken Miroslav Lajcak. © AP

De betrekkingen tussen de Europese Unie en Turkije worden nu gekenmerkt door 'wederzijdse frustratie'', maar aan beide kanten bestaat de wil de meningsverschillen te overbruggen en de relaties te normaliseren. Dat zei de Slowaakse minister Miroslav Lajcak vrijdag in Bratislava, waar de EU-ministers van Buitenlandse Zaken bijeen zijn.

De EU veroordeelde de recente couppoging in Turkije, maar het is cruciaal begrip te hebben voor de emoties die de verijdelde staatsgreep teweeg heeft gebracht, zei minister Bert Koenders. Van groot belang blijft dat het land de rechtsstaat en mensenrechten respecteert, benadrukten Koenders en zijn Italiaanse ambtgenoot Paolo Gentiloni.

De Duitse minister Frans-Walter Steinmeier formuleerde het iets scherper: 'We moeten beoordelen hoe Turkije omgaat met de (vermeende) coupplegers, verwijzend naar de duizenden arrestaties en andere strafmaatregelen.

Gentiloni noemde Turkije een 'pijler van de Europese migratiepolitiek'', verwijzend naar de sterk afgenomen migrantenstroom vanuit Turkije. Het visumvrij reizen dat de Turken in ruil is toegezegd stuit vooralsnog op de weigering van Ankara de terrorismewetgeving aan te passen. Dat gevoelige punt wordt zaterdag besproken met de Turkse minister voor EU-zaken Ömer Çelik.

Verscheidene ministers keerden zich tegen het afbreken van de onderhandelingen over Turkse toetreding tot de EU, zoals Oostenrijk onlangs opperde. Over een week staat overleg gepland tussen de Europese Commissie en de Turkije. Onder anderen EU-buitenlandchef Federica Mogherini reist dan af naar Ankara.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel