Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

EU en Turkije willen frustraties wegwerken

Home

De Slowaakse minister van buitenlandse zaken Miroslav Lajcak. © AP

De betrekkingen tussen de Europese Unie en Turkije worden nu gekenmerkt door 'wederzijdse frustratie'', maar aan beide kanten bestaat de wil de meningsverschillen te overbruggen en de relaties te normaliseren. Dat zei de Slowaakse minister Miroslav Lajcak vrijdag in Bratislava, waar de EU-ministers van Buitenlandse Zaken bijeen zijn.

De EU veroordeelde de recente couppoging in Turkije, maar het is cruciaal begrip te hebben voor de emoties die de verijdelde staatsgreep teweeg heeft gebracht, zei minister Bert Koenders. Van groot belang blijft dat het land de rechtsstaat en mensenrechten respecteert, benadrukten Koenders en zijn Italiaanse ambtgenoot Paolo Gentiloni.

De Duitse minister Frans-Walter Steinmeier formuleerde het iets scherper: 'We moeten beoordelen hoe Turkije omgaat met de (vermeende) coupplegers, verwijzend naar de duizenden arrestaties en andere strafmaatregelen.

Gentiloni noemde Turkije een 'pijler van de Europese migratiepolitiek'', verwijzend naar de sterk afgenomen migrantenstroom vanuit Turkije. Het visumvrij reizen dat de Turken in ruil is toegezegd stuit vooralsnog op de weigering van Ankara de terrorismewetgeving aan te passen. Dat gevoelige punt wordt zaterdag besproken met de Turkse minister voor EU-zaken Ömer Çelik.

Verscheidene ministers keerden zich tegen het afbreken van de onderhandelingen over Turkse toetreding tot de EU, zoals Oostenrijk onlangs opperde. Over een week staat overleg gepland tussen de Europese Commissie en de Turkije. Onder anderen EU-buitenlandchef Federica Mogherini reist dan af naar Ankara.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie