Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Essence-oprichter Sagiv: Wij geven mensen kracht

Home

Van onze verslaggever

De Israëliër Yiftach Sagiv, de bedenker en oprichter van Essence, ziet ’oplichters en leugenaars’ in critici zoals Van Gunst en Cornel. Zij deden hun verhaal in Kleintje Muurkrant. Dit linkse actieblad, dat graag haar pijlen richt op vermeende misstanden bij spirituele bewegingen, kreeg erom een proces aan de broek. De rechter stelde het blad in het gelijk. Essence werd veroordeeld in de proceskosten, maar ging in hoger beroep. Dat dient volgens jaar.

Sagiv vecht het vonnis aan, omdat de rechter volgens hem geen uitspraak heeft gedaan over een aantal punten, zoals dat Essence een scientology-connectie zou hebben. „Omdat ik ooit een training gevolgd heb bij iemand van wie wordt gezegd dat hij scientoloog is, ben ik het nog niet.” Sagiv zegt door de negatieve publiciteit te zijn geschaad. „Critici zeggen dat door Essence huwelijken zijn gestrand, maar ik kan dat omdraaien. Door geloof in hun leugens is er juist een zeventienjarig huwelijk gestrand en heeft een werkgever een personeelslid gedreigd met ontslag als hij de cursus ging doen.” Wat een onrecht, zegt hij, want: „De training zorgt juist dat je krachtiger wordt, valkuilen uit je verleden kunt vermijden. Je leert beter met omstandigheden omgaan, er meer van te genieten.”

Van de 15.000 Nederlanders die een cursus volgden, hebben er volgens Sagiv vijftien gebruik gemaakt van de niet-goed-geld-terug-regeling. Twee procent heeft de essence training niet helemaal afgemaakt en kreeg daarom geen geld terug. Over de vervolgcursus Source krijgt hij ’bijna nooit’ klachten, zegt Sagiv.

Sagiv ontkent categorisch elk verband tussen Essence en psychoses of zelfmoordpogingen. Critici hebben Essence gewoon niet goed begrepen. Essence hielp juist een heleboel huwelijken te redden, zelfmoordpogingen te voorkomen, mensen uit een depressie te halen. „Verhalen om tranen van in je ogen te krijgen.”

Sagiv regelt een getuige met zo’n tranentrekkend verhaal. „Ik had een goede baan, een mooie auto en was vaak op reis”, zegt Femke Boersma, over haar leven voordat ze bij Essence trainingen deed. „Toch was niets écht leuk. Ik deed maar wat: namelijk wat er van me verwacht werd en ik was steeds bang om daar fouten bij te maken. Ik liep al heel lang met zelfmoordideeën rond. Het perspectief eruit te kunnen stappen, gaf me troost.”

Dankzij Essence leeft ze nog, zegt ze. En ze heeft er meer zin in dan ooit. De training ruw en grof? „Een enkel onderdeel kan misschien door sommigen zo ervaren worden, maar zo’n onderdeel dient absoluut een doel: je uit je comfortzone te halen, je bewust te maken. Als een trainer onaardig overkomt, dan is dat nooit persoonlijk bedoeld – hoe zou dat ook kunnen, de trainer kent je niet eens.”

Hoe vond zij het ’reddingsbootproces’? „Prachtig, prachtig. Het was de eerste keer dat ik écht voelde: ik wil verder leven.” Onder luid vloeken deelde ze iedereen mee dat ’het leven veel te mooi is om ermee te stoppen’. „Een groter cadeau heeft niemand me kunnen geven.” Maar al die getuigenissen op internet van mensen die de training hard vonden en zeggen te zijn afgebekt? Sagiv: „Er is geen groepsdruk, we cultiveren juist ieders individualiteit. Soms dient een negatieve sfeer om er van te leren. Je leert dan loyaal te blijven aan jezelf. Door buitenbeentje te zijn, worden mensen creatief.”

Is het waar dat er soms iemand een lousy manipulator wordt genoemd? „Dat kan. Dan was dat een punt voor hem om aan te werken.”

„Je leert bij Essence om te gaan met negatieve sfeer. Neem het kantoor waar een klant je verrot scheldt. Je rijdt even later naar huis en krijgt een ongeluk. Essence leert je om juist geen ongeluk te krijgen. Het is een vorm van empowerment.”

Deel dit artikel