Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Ernst-Paul Hasselbach 1966-2008

Home

Hij is geboren in Suriname en stond als televisiepresentator van onder meer ’Expeditie Robinson’ bekend om zijn warme uitstraling. Afgelopen weekeinde stierf Ernst-Paul Hasselbach in het koude water van een Noorse rivier, samen met zijn assistente Leentje Custers (26).

Hasselbach woonde in Haarlem samen met Gracia, dochter van talkshowpresentator Paul Witteman. Hij had met haar een dochtertje van vier jaar, Uma, en twee zonen van 19 en 13 uit een eerdere relatie.

Op zijn 34ste rolde hij bij toeval ’Expeditie Robinson’ in. Eigenlijk zou de blonde Ton van Royen het presenteren, maar een week voor de start bleek hij ziek. Hasselbach werkte al voor het productiebedrijf. „Ik had twee dagen om te beslissen”, zei hij in 2006 in een interview op de toenmalige zender Talpa. „Op mijn verjaardag, 23 mei, bedacht ik me: dit zijn van die momenten waar ik later onwaarschijnlijk veel spijt van ga krijgen, of het wordt de beste beslissing die ik ooit heb genomen. Het werd het laatste.”

Hij vond er niet alleen zijn vak, maar ook zijn vrouw. Gracia Witteman was vaste interviewster voor Robinson. Tot zijn grote spijt miste hij de geboorte van hun dochtertje, dat zes weken te vroeg werd geboren. Hasselbach was elders op de wereld bezig met opnames. „Het heeft heel lang geduurd voordat mijn vrouw me dat vergaf. Zoiets mag gewoon nooit meer gebeuren”, zei hij toen zijn dochtertje al twee was.

Sindsdien nam hij, ook na de overstap van Net5 naar Talpa in 2005, bij alle opnameperiodes van het survivalprogramma in Maleisië en op de Filippijnen zijn gezin mee. En daar, in de bush, stond hij soms voor de hele crew te koken.

Hij zag met zijn programma's de hele wereld, zowel voor Robinson als Peking Express. Volgens Rtl 5-programmadirecteur Remko van Westerloo was Hasselbach „een echte avonturier”. Hij leerde Hasselbach kennen tijdens hun studie Engels en ze groeiden samen op in het tv-vak. „Hasselbach was een perfectionist. Soms een pain in the ass, hij eiste het allerbeste van zijn team. Maar hij was ook een vriend, een echte bourgondiër. Wat gereserveerd, maar ook warm en hartelijk. Echt een product van zijn gedistingeerde Nederlandse vader en Surinaamse moeder.”

Voor Hasselbachs avontuurlijke programma ’71°Noord’, een tocht van het zuiden naar het uiterste noorden van Noorwegen met bekende Nederlanders en Belgen, waren deelnemers en crew op gevaar uit vele hoeken voorbereid. Een vallend rotsblok bij een bergbeklimming had hen niet kunnen verrassen, een auto-ongeluk wel. Ernst-Paul Hasselbach, die „rustige Surinaamse meneer met zijn donkere stem”, overleed op 42-jarige leeftijd.

Bijdrage: Maaike Bos en Jonathan Maas

Deel dit artikel