Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Eriksen schiet Denemarken naar het WK in Rusland

Home

Fred Buddenberg

Andreas Cornelius viert de overwinning. © AFP

Aan de hand van oud-Ajacied Christian Eriksen heeft Denemarken zich verzekerd van een ticket voor het WK.

Als dertiende en laatste Europees land heeft Denemarken zich geplaatst voor de eindronde van het WK voetbal, volgend jaar in Rusland. In de tweede play-offwedstrijd tegen Ierland zegevierden de Scandinaviërs in Dublin met 1-5. Het eerste duel, afgelopen zaterdag in Kopenhagen, was in 0-0 geëindigd. In eigen huis kwamen de Ieren kwaliteit te kort.

Lees verder na de advertentie

Voor Denemarken wordt de mondiale titelstrijd in Rusland het eerste eindtoernooi sinds het Europees kampioenschap van 2012. In de Oekraïne begonnen de Denen destijds voortvarend met een zege op Nederland, maar na nederlagen tegen Portugal en Duitsland konden zij, net als Nederland, al na de groepsfase naar huis.

Het ticket voor het WK in Rusland is een fraai succes voor Age Hareide, de Noorse coach van de Denen. Hij volgde eind 2015 Morten Olsen op als bondscoach. Olsen had die functie ruim vijftien jaar bekleed. Denemarken eindigde in de kwalificatie voor het WK in Rusland als tweede in de groep achter Polen.

Al voor de dubbele confrontatie in de play-offs met Ierland verlengde de Deense voetbalbond het contract met Hareide tot en met 2020. Maar eerst mag hij met Denemarken naar het WK in Rusland. Over twee wedstrijden was de Europees kampioen van 2002 te sterk voor Ierland. Voor Hareide en de Ierse coach Martin O’Neill was het een hernieuwde kennismaking. In hun voetbalcarrière kwamen zij samen uit voor Norwich City.

Eriksen toonde zijn klasse en vooral zijn verfijnde traptechniek

Ierland spurtte furieus uit de startblokken in het kolkende Aviva Stadium in Dublin. Al na zes minuten kwam de ploeg van O’Neill op voorsprong. Dat was een meevaller voor de thuisploeg, die in de eerste wedstrijd in Kopenhagen tot slechts een doelpoging kwam. Nu was het meteen raak. Uit een vrije trap raakte Feyenoordspits Jorgensen de bal ongelukkig en kon Duffy ongehinderd inkoppen: 1-0.

Voor Denemarken veranderde er na die achterstand niet veel. Met een doelpunt zouden de Scandinaviërs het WK-ticket in handen hebben. Na bijna een half uur spelen sloeg Denemarken binnen twee minuten toe. Eerst was het Christensen die van dichtbij kon intikken en niet veel later knalde Eriksen na een pass van Jorgensen via de onderkant van de lat raak.

Met die treffer haalde Eriksen zijn gram na het teleurstellende resultaat van zaterdag. In Kopenhagen werd de spelmaker van Tottenham Hotspur onschadelijk gemaakt door het Ierse collectief. Eriksen toonde zijn klasse en vooral zijn verfijnde traptechniek. In de tweede helft schoot hij met zijn tiende en elfde treffer in de kwalificatie Denemarken naar het WK. Bendtner maakte er vanaf elf meter nog 1-5 van.

Deel dit artikel

Eriksen toonde zijn klasse en vooral zijn verfijnde traptechniek