Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Erdogan vergroot zijn greep op de Turkse strijdkrachten

Home

Redactie

Turkse President Tayyip Erdogan. © REUTERS

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft nieuwe maatregelen aangekondigd om zijn greep op de strijdkrachten te versterken. Hij deed dat na een vervroegde bijeenkomst van de YAS, de opperste militaire raad, waarin normaal gesproken besluiten worden genomen over benoemingen van hoge officieren.

Erdogan wil dat de strijdkrachten, die nu nog worden aangestuurd door de premier, voortaan rechtstreeks onder zijn eigen verantwoordelijkheid vallen. Ook de inlichtingendienst MIT moet voortaan direct onder de president ressorteren.

Erdogan heeft na de mislukte militaire staatsgreep van twee weken geleden drastische zuiveringen doorgevoerd in leger, marine en luchtmacht. Volgens tv-zender CNN Türk zijn inmiddels zo'n tienduizend militairen opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de couppoging. Ook zijn bijna 1700 militairen 'oneervol' ontslagen, onder wie 40 procent van alle generaals en admiraals. Om de greep van Erdorgans burgerregering te vergroten, zijn de kustwacht en de paramilitaire gendarmerie bovendien overgeheveld van het ministerie van defensie naar het minister van binnenlandse zaken.

Strijd tegen IS
De maatregelen stroken met Erdogans al bestaande plan om een presidentieel systeem in te voeren, met grote macht voor zichzelf als president. Nu is het presidenschap in Turkije officieel nog een ceremoniële functie.

De zuivering en reorganisatie van het defensie-apparaat zijn zo drastisch dat de Verenigde Staten en andere Navo-bondgenoten zich zorgen beginnen te maken over de effectiviteit van de Turkse strijdkrachten, in omvang de tweede krijgsmacht in de Navo. De Amerikaanse commandant voor het Midden-Oosten, generaal Joseph Votel, zei gisteren te vrezen dat de mislukte coup consequenties zal hebben voor de strijd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat. De door de VS geleide coalitie tegen IS gebruikt de vliegbasis Incirlik in Zuidoost-Turkije voor luchtaanvallen, verkenningsvluchten en andere missies boven Syrië en Irak.

President Erdogan beschuldigt aanhangers van de invloedrijke Turkse moslimgeestelijke Fethullah Gülen ervan achter de couppoging te zitten. Gülen woont in zelfverkozen ballingschap in de Verenigde Staten. Handlangers van Gülen binnen de krijgsmacht zouden volgens Turkse regeringsfunctionarissen vervroegd tot de staatsgreep zijn overgegaan, omdat ze vreesden ontslagen te worden bij een aanstaande zuivering.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel