Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Erdogan trekt aanklachten wegens belediging in

Home

Redactie en anp

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is teleurgesteld in zijn Europese collega's. © afp

In een 'eenmalige actie voor eenheid' heeft de Turkse president Erdogan besloten dat hij alle aanklachten tegen mensen die hem beledigen laat varen. Dat zei hij gisteren in een speech in Ankara.

Volgens Erdogan is het nu belangrijk het gevoel van saamhorigheid te behouden, na de couppoging in Turkije van twee weken geleden. "Als we niet op een goede manier gebruikmaken van deze kans, kan het volk ons bij de keel grijpen. Ik heb het gevoel dat iedereen in de samenleving, politici voorop, op een juiste manier omgaan met deze nieuwe realiteit." In Turkije gaat het om zo'n 1800 zaken.

De aankondiging van Erdogan geldt overigens niet voor de Duitse komiek Jan Böhmermann. Erdogan was gevallen over een 'smaadgedicht' van de komiek. De advocaat van Böhmermann, Ralf Höcker, zei in Duitse media dat er 'in Duitsland vooralsnog niets verandert'.

Kritiek
Erdogan had in zijn toespraak eveneens forse kritiek op de houding van westerse bondgenoten. Hij vindt het kwalijk dat die landen geen solidariteit hebben getoond na de mislukte staatsgreep.

Landen die zich meer zorgen maken over het lot van de verraders dan over de democratie in Turkije kunnen geen vrienden zijn, aldus Erdogan. De president verwierp kritiek op de massale arrestatie- en ontslaggolf van de afgelopen twee weken. Westerse landen kunnen zich beter 'met hun eigen zaken bezighouden'.

Erdogan beklaagde zich erover dat uit onder meer de EU niemand de moeite heeft genomen langs te komen om medeleven te betuigen met de 237 omgekomen burgers en loyale veiligheidsbewakers. Critici beschuldigde hij ervan aan de kant van de putschisten te staan.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel