Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Erdogan haalt banden aan met Poetin

Home

Redactie

Erdogan en Poetin vorig jaar tijdens een ontmoeting in het Kremlin. © epa

Voor het eerst sinds Turkije vorig jaar een Russische straaljager neerhaalde, ontmoeten de presidenten Recep Tayyip Erdogan en Vladimir Poetin elkaar. De verhouding tussen beide landen was ernstig verstoord door het incident, dat Rusland beantwoordde met economische sancties.

Twee weken voor de mislukte staatsgreep van 15 juli had Erdogan aangestuurd op een toenadering, door excuses aan te bieden voor het neerhalen van de straaljager. Rusland hief daarop het verbod op chartervluchten naar Turkije op en nodigde Erdogan uit voor de top.

De twee bewindsmannen hebben er belang bij om een streep onder de kwestie te zetten. Erdogan heeft Poetins hulp nodig om te voorkomen dat de Koerden een zelfstandige staat in Noord-Syrië beginnen. En Rusland wil via Turkije gas naar Zuid-Europa vervoeren, om zo Oekraïne te vermijden.

Grillige politiek
De Navo maakt zich zorgen om de grillige politiek van president Erdogan, die onlangs ook abrupt toenadering zocht tot Syrië. Het belang van Turkije is enorm: het is de nummer twee van de Navo in bevolkingstal en aantal militairen. Geografisch is het land zowel de buffer tussen het Midden-Oosten en Europa als die tussen Rusland en de Middellandse Zee.

Sinds de legeropstand is Erdogans stijl steeds meer gaan lijken op die van Poetin. Hij is hard opgetreden tegen iedereen die volgens hem iets met de coup te maken had, niet alleen militairen maar ook journalisten, wetenschappers, leraren en rechters. Circa 60.000 Turken zijn sinds de couppoing geschorst of ontslagen. Zo'n 6000 mensen zijn opgepakt. Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zijn velen van hen gemarteld.

Christian Lindner, voorzitter van de Duitse liberale partij FDP, vergeleek het optreden van Erdogan met dat van de nazi's. Volgens hem bouwt de Turkse president aan een autoritair regime waarin alle macht bij hemzelf ligt, zo zei hij tegen de Duitse krant Bild am Sonntag. "Omdat de rechten en vrijheden van het individu niet langer van belang zijn, kan hij geen partner van Europa zijn'', aldus Lindner.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel