Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Erdogan: doodstraf snel weer invoeren

Home

President Erdogan woont en begrafenis van een slachtoffer van de mislukte staatsgreep. © afp

De Turkse president Erdogan heeft gezegd dat de doodstraf na de mislukte couppoging van militairen weer moet worden ingevoerd. De regering gaat hierover in debat met de oppositiepartijen.

Erdogan hield vanavond een toespraak voor zijn aanhangers bij zijn huis in Istanbul. Daarbij werd hij regelmatig onderbroken door mensen die om de doodstraf riepen voor de coupplegers. "Wij kunnen deze eis niet negeren", zei Erdogan. "In een democratie krijgen de mensen waar ze om vragen."

In Turkije zijn sinds 1984 geen doodvonnissen voltrokken. Het land schrapte de doodstraf in 2004 uit het wetboek om te voldoen aan toetredingseisen van de Europese Unie.

Erdogan zag er tijdens zijn toespraak ontspannen uit. Hij lachte af en toe en stak een paar keer zijn duim op. De Turkse president benadrukte dat de coup gepleegd is door klein deel van de troepen. "Het leger is van ons, niet dat van een parallelle structuur. Ik ben de hoogste commandant", zei hij. Wel riep hij zijn aanhangers op om de straten en pleinen zeker tot komende vrijdag bezet te houden, omdat de dreiging van een staatsgreep nog niet volledig geweken is.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie