Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Erdogan: Aanval op Gazavloot was reden voor Turks-Israëlische oorlog

Home

Redactie

De Turkse premier Erdogan. © REUTERS

Een reden voor oorlog tussen Turkije en Israël. Zo noemt de Turkse premier Recep Erdogan de aanval van Israëlische militairen op de flottielje naar Gaza waarbij vorig jaar negen Turkse activisten omkwamen.

"De aanval die plaatsvond in internationale wateren voldeed niet aan het internationale recht", zei Erdogan op de Arabische nieuwszender Al Jazeera. "Het was in feite een reden voor oorlog. Maar, zoals het de Turkse grootsheid betaamt, besloten we met geduld te handelen." Erdogan voegde daar aan toe dat de marine in het vervolg de Turkse schepen zal beschermen. Een aanval zoals vorig jaar is daarmee uitgesloten, stelt Erdogan.

De Turkse premier eist excuses van de Israëlische regering, maar die blijft er bij dat de militairen handelden uit zelfverdediging en de actie rechtmatig was. Wel heeft Israël laten weten de doden te betreuren. Het land hoopt de vriendschappelijke banden met Turkije snel te herstellen, maar de uitlatingen van Erdogan wijzen eerder op het tegendeel.

De harde toon naar Israël komt op de dag dat Erdogan begint aan zijn Noord-Afrikaanse rondreis langs Egypte, Libië en Tunesië, drie landen die ooit deel uitmaakten van het Ottomaanse Rijk. De rondreis onderstreept de Turkse ambities de regionale invloed uit te breiden.

Het land dat Erdogan als eerste bezoekt is Egypte. Juist dit land speelde onder de verdreven leider Hosni Moebarak de sleutelrol in de regio, een positie die nu wordt geambieerd door Ankara.

In Israël zal het bezoek van Erdogan aan Cairo met gemengde gevoelens worden ontvangen. Beide landen waren ooit goede bondgenoten van Israël, maar de relaties zijn bekoeld. Dat werd afgelopen vrijdag pijnlijk duidelijk toen Egyptenaren de Israëlische ambassade in Cairo belaagden en ordetroepen weigerden de Israëliërs te beschermen. Pas na tussenkomst van de Amerikaanse president Obama werd het ambassadepersoneel een veilige aftocht gegund.

Toch liet een Egyptische functionaris weten dat een gezamenlijke anti-Israëlische alliantie niet aan de orde is. "Ik denk niet dat er grote afspraken worden gemaakt over Israel", zegt hij. "Er wordt veel overdreven. Ik zie het meer als theater dan als iets praktisch."

Deel dit artikel