Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Erasmus verbouwt centrum voor jeugdonderzoek

Home

Voor de grootschalige studie in Rotterdam naar gezondheid onder jongeren heeft Erasmus MC een onderzoekscentrum verbouwd. Prinses Máxima opent woensdag het nieuwe centrum.

De verbouwing maakt een volgende stap in het onderzoek mogelijk. Focus op 5 heet de nieuwste stap in de studie, die bekend staat onder de naam Generation R. Alle kinderen van 5 jaar die eraan meedoen, worden binnenkort uitgebreid gecontroleerd.

De centrale vraag in het onderzoek is waarom het ene kind gezondheids- of gedragsproblemen ontwikkelt en het andere niet. In Generation R zijn alle etnische groepen van betekenis in Nederland vertegenwoordigd. Tussen deze groepen bestaan grote verschillen in gezondheid.

Bij tienduizend kinderen wordt de komende drie jaar onderzoek gedaan naar de longen en luchtwegen, het leervermogen en de gedragsontwikkeling. Artsen maken een lichaamsscan die de structuur van de botten en de verdeling van vet in het lichaam in beeld brengt.

Verder omvat het onderzoek een echo van hart, nieren en aderen en wordt wat lichaamsmateriaal verzameld, zoals urine en neusslijm. Bijzonder daarnaast is dat ook bij de moeders vergelijkbare metingen worden verricht.

De Rotterdamse kinderen die meedoen aan Generation R, zijn nu tussen de twee en vijf jaar oud. Tijdens de zwangerschap zijn moeder en kind intensief gevolgd via echo's en vragenlijsten. Onderzoekers volgen de kinderen vanaf de geboorte totdat ze volwassen zijn.

Lees verder na de advertentie
Erasmus MC (archieffoto)

Deel dit artikel