Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Epi Drost 1945 - 1995

Home

Van onze sportredactie Met Epi Drost (49) overleed zaterdag waarschijnlijk de meest kleurrijke speler uit het bestaan van FC Twente '65. De frivoolste laatste verdediger aller tijden, de man met het verwoestende schot uit soms wel de derde lijn.

Drost speelde zaterdag in Rotterdam met de oud-internationals een wedstrijd tegen Transvalia wegens het 90-jarig bestaan van de club. Vlak voor de rust werd hij onwel, waarna reanimatie volgde. Op weg naar het Zuiderziekenhuis overleed Drost. Hij kampte al eerder met hartproblemen.

Drost speelde in zijn carrière ook nog bij Wageningen, Heracles en DS '79, maar Drost werd, was en bleef 'mister FC Twente'. Hij speelde voor de Enschedese club 421 competitiewedstrijden, maakte acht doelpunten en kwam 45 maal uit in de Europa Cup. Tussen 16 april 1969 (Tsjechoslowakije thuis) en 12 september 1973 (Noorwegen uit) speelde Drost negen keer in het Nederlands elftal.

Drost kwam in 1966 naar FC Twente, waar Kees Rijvers een topelftal aan het formeren was. In 1969 waren de Enschedeërs dichtbij de titel, onder meer door in een in Enschede nu nog legendarische wedstrijd in het Diekman het 'grote' Ajax te verslaan met 5-1. Schrijvers, Pahlplatz, Houwaart en Van Dijk waren andere coryfeeën uit dat tijdperk.

FC Twente werd dat jaar uiteindelijk derde, een prestatie die alleen in 1974 (tweede achter Feyenoord) werd overtroffen. Een ander hoogtepunt uit de jaren van Drost was het bereiken van de finale van de strijd om de UEFA-beker, in 1975 tegen het Borussia Mönchengladbach van trainer Weisweiler en spelers als Netzer, Vogts en Heynckes. 0-0 in Duitsland, 1-5 in Enschede. Drost, hoe kan het anders, maakte in de gedenkwaardige wedstrijden het enige doelpunt van FC Twente.

Eén hoofdprijs won Drost met FC Twente. De nationale beker in 1977, door eerste-divisieclub PEC Zwolle na verlenging met 3-0 te verslaan. Negentig minuten gingen de Enschedeërs in de Goffert gebukt onder de rol van favoriet, in de eerste helft van de extra speeltijd brak Drost de ban door de bal van meer dan dertig meter in de bovenhoek te jagen.

In 1980 vertrok Drost bij FC Twente, in 1983 maakte hij - bijna 38 - onder de ook al teruggekeerde trainer 'Spitz' Kohn een tijdelijke rentree in een poging om de Enschedese club te behoeden van degradatie. De routinier raakte al snel geblesseerd, FC Twente maakte zijn enige degradatie ooit mee. Om na een jaar terug te keren op het hoogste niveau.

Drost was al jeugdtrainer in het Diekman, werd later oefenmeester bij DS '79, RBC, was de laatste jaren actief bij de hoofdklasser Stevo uit Geesteren. Met deze club veroverde hij vorig seizoen de landstitel bij de zondagamateurs. Vrijdag versloeg hij nog met Stevo de reserves van Fortuna met 4-2. Het was een wedstrijd voor de eerste ronde van het KNVB-bekertoernooi voor volgend seizoen.

Deel dit artikel