Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

EP: Kroes weg of naar andere post

Home

Van onze correspondent

BRUSSEL - Nog zeker drie kandidaateurocommissarissen, onder wie Neelie Kroes, moeten verdwijnen of veranderen van portefeuille. Dat vindt een ruime meerderheid in het Europees Parlement.

Christen-democraten, groenen en socialisten zijn het erover eens dat er te veel twijfels zijn over Kroes (mededinging), de Hongaar Laszlo Kovacs (energie) en de Letse Ingrida Udre (douane en belastingen). Ook over de Deense Mariann Fischer Boel (landbouw) leven nog vragen.

Treurig voor commissievoorzitter Barroso is dat er maar liefst drie vrouwen op de schopstoel zitten. Hij was er juist zo trots op dat zijn commissie de meeste vrouwen (acht) ooit telde.

Barroso gaat de komende dagen praten met regeringsleiders over aanpassingen. De benoeming van eurocommissarissen is een zaak van ieder land afzonderlijk. Vervolgens moet Barroso bekijken hoe hij het werk verdeelt.

De omstreden Italiaan Buttiglione (justitie en burgerlijke vrijheden) heeft zich zaterdag teruggetrokken als kandidaat. Buttiglione zei dat hij dat al eerder had willen doen, maar dat de christendemocratische fractieleider Pöttering daartegen was. Als Buttiglione zou opstappen, dreigden ook de christen-democraten tegen de Europese Commissie te stemmen, zei Buttiglione. Vorige week waren de christen-democraten de enige groep van betekenis die de commissie nog steunde. De vorming van een nieuwe Europese Commissie is in partijpolitiek vaarwater gekomen. Nu de christen-democraten een veer hebben moeten laten met Buttiglione, eisen zij dat ook socialisten (Kovacs) en de liberalen (Kroes) moeten bloeden. Kovacs weet volgens de parlementariërs veel te weinig van zijn nieuwe beleidsterrein, energie. Net als Buttiglione werd hij afgekeurd door een parlementscommissie, maar de socialisten wisten hun collega's te overtuigen dat hij zijn kennis kan bijspijkeren.

Kroes werd wel goedgekeurd, maar het parlement wil nog opheldering over het vermijden van belangenconflicten. Door de tientallen functies die ze heeft gehad in het bedrijfsleven zou ze zich afzijdig moeten houden bij menige zaak die ze als commissaris voor eerlijke concurrentie dient te behandelen. Daarom wordt ze al spottend een parttimecommissaris genoemd.

Ook bij de Deense Fischer Boel speelt belangenverstrengeling. Haar man heeft een boerderij en ze had aandelen in Danisco, een agrarische fabrikant.

Ingrida Udre is een geval apart. Ze heeft weinig bestuurlijke ervaring en haar wordt kwalijk genomen dat ze in een verkiezingscampagne anti-Europese taal uitsloeg. Ook zijn er wat verdachte geldkwesties rondom haar Boerenpartij. Ze zou verantwoordelijk worden voor belastingen en douane, een lichte portefeuille die Frits Bolkestein erbij heeft gedaan, naast de zware klus van interne markt.

Deel dit artikel