Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Engelse christenen vieren komst van Sint Augustinus

Home

LONDEN - Leiders van de anglicaanse en katholieke kerken vierden gisteren in broederlijke eendracht de 1400-ste verjaardag van de aankomst van Sint Augustinus in Engeland.

De dag waarop Augustinus voet aan wal zette, wordt gezien als het begin van de kerstening van het eiland. De aartsbisschop van Canterbury, George Carey, de hoogste man van de Church of England, en de katholieke kardinaal Basil Hume droegen samen een mis op, op de plek aan de kust van noord-Kent waar volgens de traditie Augustinus aan land gekomen zou zijn in het jaar 597.

De driehonderd pelgrims, die de afgelopen week de route van Augustinus van Rome naar Kent hebben gevolgd, vierden mee.

Toen de Romeinen in de vijfde eeuw Engeland ontruimden, werd het eiland overstroomd door heidense invallers uit Scandinavië en Germanië. Het oude christendom werd teruggedrongen naar de uithoeken van Wales, Cornwall en Ierland. Paus Gregorius koos toen Augustinus uit als aanvoerder van veertig monniken om 'Saksisch' Engeland te her-kerstenen. Koning Ethelbert verwelkomde Augustinus gastvrij en huisvestte hem in Canterbury, nog steeds het centrum van de Church of England.

Deel dit artikel