Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Engeland loopt ook een blauwtje tegen Finland

Home

sportredactie

De hoop van Engeland op deelname aan het WK voetbal in 2002 heeft een nieuwe deuk opgelopen. Na de 0-1 nederlaag tegen Duitsland, kwamen de Engelsen in Helsinki tegen Finland niet verder dan 0-0.

Drie minuten voor tijd leek Engeland alsnog de drie punten mee naar Londen te nemen. Een schot van Parlour ketste via de onderkant van de lat naar beneden. Volgens alle spelers van Engeland stuiterde de bal over de doellijn, maar de Franse arbiter Sars besliste anders.

De Finnen, met Litmanen als aanvoerder, kwamen al eerder een keer goed weg. Al in de zesde minuut maakte doelman Niemi een overtreding op de doorgebroken Sheringham. Tot opluchting van de Scandinaviërs en tot ontsteltenis van de Engelsen, haalde Sars niet de rode maar de gele kaart uit zijn borstzak.

De beste kans van de wedstrijd was ook voor de Finnen. Na een comibnatie met Litmanen verscheen Forssell vrij voor het Engelse doel. De spits van Crystal Palace zag zijn inzet gekeerd door de Engelse doelman Seamann. Engeland, met Sheringham en Heskey in de aanval, kwam zelden gevaarlijk voor het vijandelijke doel.

Door het gelijke spel lijkt Engeland al kansloos voor de eerste plaats in groep 9. Het zal zelfs een hele klus worden om via de tweede plaats nog play-off wedstrijden af te dwingen. De opvolger van de zaterdag opgestapte Keegan wacht geen makkelijk karwei. Tegen de Finnen zat Wilkison zich, als interim-coach, te verbijten op de bank.

In dezelfde groep boekte Albanië een historische overwinning. Voor het eerst in de geschiedenis versloeg het kleine Balkanland Griekenland. Door twee rake kopballen van Bushi en invaller Fakaj ontstond er een groot feest in het stadion in Tirana, waar 20000 toeschouwers een plaats hadden gevonden. De festiviteiten kregen na de wedstrijd een vervolg in de straten van de Albanese hoofdstad. De spelers van Albanië incasseerden een premie van 10000 Amerikaanse dollar, die door premier Meta in het vooruitzicht was gesteld bij een overwinning.

Rusland, de kwalificatiereeks begonnen met winst op Zwitserland, blijft in groep 1 op een 100 procent score staan. Het had woensdag weinig moeite met Luxemburg. In Moskou werd het 3-0 voor het thuisland via doelpunten van Boeznikin, Koklov en Titov. Slovenië - Zwitserland eindigde in dezelfde groep in 2-2.

Ierland haalde in groep 2 de eerste winst binnen. De Ieren wonnen thuis van Estland, 2-0. Eerder al verraste Ierland met gelijke spelen in uitwedstrijden bij Nederland en Portugal. In Dublin scoorden Kinsella en Dunne.

In groep 3 hield Malta Tsjechië zeer verrassend op een 0-0 gelijkspel. Het waren de eerste punten voor Malta en het eerste puntverlies voor Tsjechië in drie wedstrijden. Tsjechië speelde bijna de hele tweede helft met tien man na een tweede gele kaart voor Repka.

Een doelpunt van sterspeler Hakan Sükür bezorgde Turkije in groep 4 de overwinning in de uitwedstrijd tegen Azerbeidzjan. Moldavië - Macedonië, in dezelfde groep, kwamen tegen elkaar niet tot scoren.

In Minsk versloeg Wit-Rusland in groep 5 Armenië met 2-1. Oekraïne won in Oslo van Noorwegen. Sjevsjenko, de ster aanvaller van AC Milan, maakte hier het enige doelpunt.

In groep 6 eindigde Kroatië - Schotland in 1-1. Boksic opende al snel de score voor de Kroaten. Nog voor de rust zorgde Gallacher voor de gelijkmaker. In groep 7 hield Oostenrijk in eigen land stand tegen Spanje. Ook hier werd het 1-1. Bauer opende voor de Oostenrijkers, Baraja maakte gelijk.

Italië won in groep 8 met 2-0 van Georgië. Beide treffers werden gemaakt door Del Piero, beide keren van elf meter.

Deel dit artikel