Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Encycliek: 'Oecumene op Romeinse voorwaarden'

Home

Van onze kerkredactie AMSTERDAM - “Een hoopvol teken voor de oecumene.” En: “Oecumene op Romeinse voorwaarden”. De reacties op de jongste encycliek van paus Johannes Paulus II getuigen van gemengde gevoelens.

De dinsdag gepubliceerde encycliek Ut unum sint (Mogen zij één zijn!) is geheel gewijd aan het thema oecumene. Inmiddels reageren vooral enkelen die zich beroepshalve met de verdeeldheid van de kerken bezighouden. De Zwitserse theoloog prof. Hans Küng kwam zoals gewoonlijk kritisch als een van de eersten: “Een oecumene op Romeinse voorwaarden; het keiharde standpunt over primaatschap en onfeilbaarheid blijft recht overeind”.

“Aangekondigd was een encycliek over de oecumene; gekregen hebben we er een van de paus over de paus”, zei Küng. De paus heeft volgens hem de kans voorbij laten gaan de ban van Maarten Luther te herroepen of het protestantse en anglicaanse ambt te erkennen.

Voorzitter D. Tomasetto van de protestantse federatie in Italië: “De paus spreekt over dialoog, maar die heeft alleen zin als het er een onder gelijken is en er wederzijds bereidheid tot verandering bestaat.” Ook de waldenzenkerk, protestants van vóór de Reformatie, vindt het teleurstellend dat de encycliek vasthoudt aan het traditionele pausschap; de waldenzen willen zelfs geen symbolische figuur, terwijl de paus zijn ambt “zonder de nodige macht een illusie” vindt.

De secretaris van de Lutherse Wereldfederatie, Ishmael Noko, ziet in de encycliek een hoopvol teken voor de eenheid en een aanleiding tot minder spanning tussen lutheranen en katholieken in Oost-Europa.

Een reactie van de Franse protestanten onderstreepte het belang van de oecumene, maar dan wel met behoud van de verschillende uitdrukkingsvormen van het geloof en zonder de claims die de paus in zijn encycliek voor zich opeist.

Uit andere internationale commentaren blijkt een bereidheid om na te denken over zoiets als een 'Petrusdienst', 'teken van de wereldwijde christelijke saamhorigheid', maar dan absoluut niet op de “onverdraagzame en centraliserende manier van optreden van juist het huidige pauselijk bewind”.

De secretaris-generaal van de hervormde kerk dr. K. Blei uitte ook zijn twijfel over de zin van een dialoog waarbij het standpunt van de ene partij slechts door de andere kan worden overgenomen. Voor het overige lieten de reacties uit Nederland gisteren nog op zich wachten, omdat men de encycliek nog niet had gezien of bestudeerd.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie