Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

En de Gouden Framboos gaat dit jaar naar... Paul Verhoeven

Home

Van onze kunstredactie AMSTERDAM - De 68ste uitreiking van de Academy Awards, alias de Oscars, moest nog van start gaan, maar wat betreft de toekenners van de anti-prijs de Golden Raspberry, had cineast Paul Verhoeven dit jaar beter verstek kunnen laten gaan. Maar liefst zeven 'frambozen' kreeg hij zondag in Los Angeles voor zijn laatste film, 'Showgirls'.

Framboos is wel een heel letterlijke vertaling van de naam van de prijs, inhoudelijk zou zij beter de 'Gouden Ruftprijs' kunnen worden genoemd. Een 'raspberry' is namelijk ook het geluid dat je maakt om op zeer platte wijze je misprijzen uit te drukken. In rijmend slang zoals het Engelse Cockney staat 'raspberry tart' voor 'fart' - een scheet of een ruft dus.

Al zestien jaar proberen de leden van de Golden Raspberry Award Foundation, onder wie cineasten, filmcritici en fanatieke filmbezoekers, het glitter-en-goud-spektakel van de Oscar-uitreikingen te relativeren. Want zoals je een oordeel kunt vellen over de beste film, acteur, actrice, en mannelijke of vrouwelijke bijrol - categorieën te over -, zo kun je de 'kenners' ook vragen welke film, acteur, etcetera zij verbaal zouden willen afbranden.

De 456 koppen tellende jury van de 'Razzies' verkoos Verhoevens film over een vrouw die zich als striptease-danseres een weg baant naar de top van Las Vegas, het Amerikaanse paradijs voor goklustigen en bezoekers die verslaafd zijn aan cheap thrills, tot de slechtste film van 1995. Verhoeven kreeg verder ook 'goud' als slechtste regisseur, Joe Eszterhas schreef het slechtste scenario, en hoofdrolspeelster Elizabeth Berkley viel twee keer in de prijzen: zij was zowel de slechtste actrice als de slechtste nieuwe ster van het jaar. Kennelijk was de jury het erg eens met haar lijfspreuk als blootdanseres: 'Shit happens'.

Daarnaast won 'Showgirls' ook de 'Razzie' voor het slechtste lied ('Walk into the wind') en die voor het slechtste filmduo. Deze laatste prijs wordt uitgereikt voor “elke combinatie van twee mensen of van twee lichaamsdelen”. Wat Razzie-initiator John Wilson, een tekstschrijver voor filmadvertenties, met deze intrigerende zin bedoelt, blijft helaas in het midden.

Dennis Hopper is de slechtste bijrolspeler voor zijn rol in 'Waterworld'. De zangeres Madonna, die al drie keer eerder een Raspberry mocht ontvangen, kreeg de prijs deze keer als de slechtste bijrolspeelster in 'Four Rooms'.

Uit de lijst van filmtitels die eerder in de prijzen vielen, is op te maken dat het vaak films betreft die buiten de Verenigde Staten niet eens te zien zijn geweest en op z'n best nog als 'cult' kunnen worden betiteld. Onder de genomineerde acteurs daarentegen, naast voor de hand liggende namen als die van Sylvester Stallone, Bo Derek, Brooke Shields, Tony Danza of Patrick Swayze, haalden bijvoorbeeld ook Jane Fonda, Faye Dunaway en John Travolta - voordat hij zijn comeback maakte - zich het misprijzen van de jury op de hals.

In 1990, bij het tienjarig bestaan van de anti-prijs, was er een speciale prijs voor 'de slechtste film van de afgelopen tien jaar'. De prijs ging naar 'Mommie dearest' uit 1981. Sylvester Stallone en Bo Derek mochten zich toen rekenen tot de slechtste acteurs van het tijdvak.

De Raspberry-trofee zal de winnaars ongetwijfeld minder doen dan de felbegeerde Oscar; het is een framboos ter grootte van een golfbal, die bovenop een goudkleurig geschilderde filmrol is bevestigd. Waarde? Ongeveer twee dollar. Nog niet eens de moeite waard om te gaan ophalen. Het filmvolk dacht gisteren maar aan één ding: wat heeft de jury van de Oscars vanavond voor mij in petto?

Deel dit artikel