Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Elfjarige kinderen zien wat ze later willen worden

home

EDWIN KREULEN

ROTTERDAM - Wat wil jij eigenlijk later worden? Om die lastige vraag beter te kunnen beantwoorden, worden kinderen in Rotterdam al op elfjarige leeftijd rondgeleid in bedrijven. Zodat ook de kinderen die nooit hebben gehoord wat werken is, nog enigszins goed terechtkomen. En zodat bedrijven die schreeuwen om vakmensen aan hun trekken komen.

“Jongens, vandaag gaan we kijken hoe leuk het is om iets in elkaar te timmeren.” De mijnheer die dit zegt tegen dertig kinderen van elf en twaalf jaar ziet er veel te keurig uit om een oproep tot crimineel gedrag te doen. Hij bedoelt het vandaag letterlijk: alle leerlingen krijgen van hem materiaal om een vogelhuisje te fabriceren. De aankomende timmerlieden die hier in opleiding zijn - gemiddeld vijf jaar ouder dan het bezoek van de basisschool - geven het goede voorbeeld.

“Ik wil best timmeren, maar dan moet ik wel eerst een hamer hebben.” Die niet onredelijke eis van Gamze (11) wordt pas na tien minuten gehonoreerd, als ze het gereedschap weet te ontfutselen aan haar klasgenoten. Eindelijk kan ze beginnen aan de bouw van haar vogelhuis. “Leuk hoor, maar ik word liever kapster. Ik vind dat getimmer veel te veel lawaai geven.”

Even verderop is Martin (11) al enthousiast zijn vogelhuis aan het schuren. Hij wilde altijd al timmerman worden. “Ik timmer elke dag wel iets in de schuur. Het is hier gewoon hartstikke leuk.”

De leerlingen uit de twee hoogste klassen van de openbare basisschool De Tuimelaar uit Rotterdam-Hoogvliet waren gisteren op bedrijfsexcursie. Rotterdam Airport, een waterzuiveringsbedrijf en een 'demententehuis' - zoals de kinderen een verzorgingshuis noemen - zijn al achter de rug. Vandaag is bouwbedrijf Dura aan de beurt.

Hoe eerder kinderen in contact komen met werken, hoe beter, redeneren ze in Rotterdam. Martin vindt het 'eigenlijk best wel vroeg' om als elfjarige naar allerlei bedrijven te gaan. “Maar ja, ik vind timmeren nou eenmaal leuker dan leren. Dus ik ga hier volgend jaar gewoon mee verder.”

De wat oudere aspirant-timmerlieden - hun opleiding is te vergelijken met het leerlingwezen - betreuren dat ze zelf niet eerder zijn voorgelicht. “Bij mij gebeurde dat eigenlijk helemaal niet, ook niet op de middelbare school”, zegt Goos (17). “Aan het eind van de basisschool lijkt mij het beste moment voor voorlichting”, vult Mathijs (19) aan. En ze zien nog andere voordelen: een mogelijkheid om ook meisjes op hun opleiding te krijgen.

“Als kinderen weten wat ze willen worden, komt het bijna altijd wel in orde”, zegt schooldirecteur J. Eggens. “Als ze het niet weten, zie je ze voor je ogen ontsporen. Je kunt echt niet vroeg genoeg beginnen.”

Moeder Bep kan zich daar, eenmaal aangeland in Rotterdam-Zuid waar Dura een winkelbedrijf uit de grond stampt, hartgrondig bij aansluiten. “Mijn dochter heeft nog geen idee wat ze wil”, zegt ze over een meisje dat inmiddels als een volleerd bouwvakker met helm over het beton struint. “Nadat ze met de klas op Rotterdam Airport was geweest, leek stewardess haar wel wat. Zo doen de kinderen ideëen op. Ik heb nog een kind in groep vijf. Wat mij betreft krijgt die zo vroeg mogelijk dit soort voorlichting. Ik hoop echt dat het de komende jaren verder gaat.”

Het lijkt Bep vooral belangrijk voor de kinderen die naar het voorbereidend beroepsonderwijs gaan en die direct al moeten kiezen voor een richting: leerlingen op havo en VWO hebben nog iets meer adem om zich voor te bereiden.

Het zijn juist de vakmensen waarom bedrijven als Dura zitten te springen. “We hebben er al drie van mening doen veranderen: ze willen best timmerman worden”, jubelt Dura-bedrijfsleider R. Dielwart. Een enquête onder de kinderen gaf nog aanleiding tot weinig optimisme: slechts één leerling wil timmerman worden. Het meest populair is het advocaatschap; ook wensen als voetballer, professor en dolfijnentrainster staan op het lijstje van de leerlingen. Op de islamitische basisschool Ibn-I-Sina, die morgen langskomt, willen ze bijna allemaal dokter worden. Een enkeling is van plan 'uitvinder' te worden. Toch zijn dit kinderen die statistisch gesproken tot de risicogroepen behoren: werkloosheid dreigt.

De broers R. en H. Hanegraaf bedachten de serie van zes bedrijfsexcursies voor de leerlingen. Ze hebben inmiddels subsidie aangevraagd om vergelijkbare excursies in andere grote steden mogelijk te maken. “Het ziet er goed uit met die aanvraag”, meldt R. Hanegraaf. “Hier kun je ook zien hoe motiverend dit werkt voor kinderen.”

Een enkele elfjarige suggereert tijdens het metselen van een muurtje om de ondersteunende planken weg te trekken, 'om te kijken wat er gebeurt'. Maar het is goedmoedig bedoeld: bijna alle kinderen hebben de grootste lol in dit dagje uit. “Daar loopt de toekomst”, schreeuwt een Durabouwvakker de groep vanaf de steigers toe. “Ik weet niet of ik ooit hier kom”, zegt een van de leerlingen. “Maar werken ga ik zeker.”

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie