Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Eindronde kan Italië en Duitsland bijna niet meer ontgaan

Home

sportredactie

AMSTERDAM - Italië en Duitsland zijn dicht bij de eindronde van het WK in 2002. De Duitsers speelden gelijk bij Finland (2-2). Italië won in Georgië met 2-1. Ook Polen en Rusland kwamen in de buurt van deelname aan het toernooi in Japan en Zuid-Korea. Polen versloeg Wales met 2-1. Rusland kwam niet verder dan 1-1 tegen Joegoslavië, maar kon zich het puntenverlies veroorloven.

In groep 9 kwam Duitsland bij Finland terug van een achterstand van 2-0. De Finnen openden verrassend met twee treffers van Forssel, beide voor de rust. Ballack (strafschop) en Jancker redden het punt voor de nog ongeslagen formatie van teamchef Völler. Finland had de beste papieren voor de overwinning. De penalty, toegekend na een overtreding van Tinhinen op Jancker, bracht de ommekeer. Tot het duel in Helsinki hadden de Duitsers nog geen punt verloren.

Finland speelde met veel in Nederland bekende namen. Pasanen (Ajax), Nurmela (Heerenveen) en Kolkka (PSV) waren van de partij. Datzelfde gold voor de weer herstelde Litmanen (oud-Ajax) en Hyppiü (ex-Willem II). Dick Jol leidde het duel.

Griekenland, dat niet veel uitzicht op de kwalificatie meer heeft, versloeg in Heraklion Albanië met 1-0. Het enige doelpunt kwam op naam van Machlas. De aanvaller van Ajax was in de tweede helft ingevallen. In groep 3 versloeg Denemarken lijstaanvoerder Tsjechië. Het passeerde de opponent daardoor ook op de ranglijst.

Tomasson maakte het winnende doelpunt, 2-1. De Feyenoorder deed dat een kleine tien minuten voor tijd. Door Sand, topschutter bij Schalke in de Duitse competitie, waren de Denen op voorsprong gekomen. Kort voor rust maakte Tyce gelijk. In dit duel waren verder ook Heintze, Rommedahl (beiden PSV) en Gronkjaer (ex-Ajax) aanwezig aan Deense zijde. Bij de Tsjechen speelde Ajax' aanvoerder Galasek. Bulgarije nam in deze poule de leiding. Het maakte geen fout bij Noord-Ierland, 1-0. Ivanov maakte het enige doelpunt, na iets minder dan een uur.

Rusland liet Joegoslavië, toe nu teleurstellend spelend in groep 1, niet dichterbij komen. In Moskou speelden beide landen gelijk, 1-1. De Russen blijven lijstaanvoerder. Kovtoen opende al vrij snel de score voor eigen publiek. Mijatovic maakte gelijk. Bij de Joegoslaven speelde PSV'er Kezman alleen het laatste halfuur.

Twee treffers van Allbück waren voldoende om Zweden aan de overwinning te helpen in groep 4 tegen Slowakije, 2-0. Bij de Scandinaviërs speelde ook de voormalige Feyenoorder Larsson, tegenwoordig dè schutter van Celtic. Turkije deelt de koppositie met Zweden. De Turken versloegen Azerbeidzjan. In Instanbul werd het 3-0. Sukur, de sterspeler van het land, maakte één doelpunt.

In groep 5 komt Polen steeds dichterbij de eerste kwalificatie sinds 1986. Door een treffer van invaller Kryszalowicz kort voor het einde versloeg het Wales met 2-1. Wales, onder meer met Manchester Uniteds ster Giggs, kwam nog wel op voorsprong. Blake passeerde al na 13 minuten Dudek. Na iets meer dan een halfuur werd het gelijk, door Olisadebe. Hij scoorde op aangeven van RBC'er Iwan.

Polen blijft door het resultaat ongeslagen in de reeks. ,,Mijn droom van de kwalificatie is nu heel dicht bij'', sprak bondscoach Engel. Wales is nagenoeg uitgeschakeld. Eén van de achtervolgers van de Polen, Wit-Rusland, gaf belangrijke punten weg. Bij Armenië kwam het niet verder dan 0-0. De Wit-Russen kregen wel de beste mogelijkheden, maar verzuimden die te benutten. Derde in de poule is Oekraïne, dat thuis tegen het al uitgeschakelde Noorwegen niet verder kwam dan 0-0.

België gaf in groep 6 geen punten weg. Met in het doel De Vlieger van Willem II werd in Brussel Letland verslagen met 3-0. Slechts twee Belgen scoorden, Wilmots en Emile Mpenza. De Let Zemlinskis schoot in eigen doel.

Italië kan in principe de tickets voor Japan en Zuid-Korea bestellen. De 2-1 zege op Georgië was daarvoor toereikend. Twee spelers van AS Roma zette de finalist van Euro 2000 op voorsprong. Dat waren Delvecchio en Totti. Tien minuten voor tijd scoorde Gakhokidze, een linkerspits van PSV, tegen.

Bij Georgië ontbraken de door de Fiod-affaire in opspraak geraakte gebroeders Arveladze in de basis. Shota (Ajax) viel na een halfuur in en Archil (oud-NAC) na een uur. Roemenië volgt Italië, zij het op grote afstand. Het won met 2-0 van Hongarije.

Deel dit artikel