Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Eindexamenuitslagen vertraagd door computerstoring

Home

Petra Vissers

Een leerling tijdens het eindexamen Biologie. © ANP
Nieuws

Door een technische storing moeten leerlingen langer wachten op de uitslag van hun eindexamen. De storing is inmiddels verholpen. 

Door een storing in administratiesysteem Somtoday moet een deel van de eindexamenleerlingen langer wachten op hun eindexamenuitslag. Volgens Somtoday en het ministerie van onderwijs is de storing inmiddels verholpen en zullen alle leerlingen vandaag hun uitslag wel krijgen, al is het een uur of anderhalf uur later dan verwacht. Somtoday is een kleinere concurrent van het bekendere leerlingvolgsysteem ‘Magister’, in Nederland maken 190 scholen er gebruik van. 

Lees verder na de advertentie
We hebben uitvoerig getest en getest, maar op het moment suprême ging het toch mis

Gerben Hilberink

Voor het eerst zouden de cijfers van de centrale eindexamens niet door de scholen zelf worden ingevoerd, maar zouden die automatisch door het systeem berekend worden. Volgens Gerben Hilberink van Somtoday zat het probleem in het automatisch berekenen van de cijfers met behulp van de zogeheten n-term. Dat is de correctie die landelijk per vak wordt doorgevoerd afhankelijk van hoe moeilijk het eindexamen is geweest in vergelijking met examens in andere jaren. 

In eerdere jaren vulden scholen handmatig die n-term in, nu was het de bedoeling dat dit allemaal automatisch zou gaan. “Dat hebben we uitvoerig getest en getest maar op het moment suprême ging het toch mis”, aldus Hilberink. Op dat moment moest Somtoday alle scholen mailen en bellen dat zij de n-term toch, net als eerdere jaren, handmatig in het systeem moesten zetten. 

Hilberink: “Dat is natuurlijk heel erg vervelend. Maar we gaan er vanuit dat alle leerlingen hun uitslagen vandaag krijgen. Waarschijnlijk met een uur tot anderhalf uur vertraging.”

Lees ook:

Doe zelf ook een eindexamen: Wat heeft u nog onthouden?
Of het nu lang geleden is of nog maar kort, niemand vergeet de eindexamentijd. Eerst het blokken, de buikpijn, de toetsen, en dan die eindeloze zomer. Of was u zo’n leerling die flierefluitend door de examens ging? 

Deel dit artikel

We hebben uitvoerig getest en getest, maar op het moment suprême ging het toch mis

Gerben Hilberink