Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Eindelijk: vloeibaar water gevonden op Mars

Home

redactie

Een impressie van de zuidelijke ijskap op Mars. © AP

Dus toch. Jarenlang is er over gespeculeerd en naar gezocht. De vondsten bleven beperkt tot indirecte bewijzen. Sporen van ijs in de bodem of patronen van golven in het zand. 

Maar nu melden Italiaanse astrofysici het echt: ze hebben vloeibaar water ontdekt op Mars. En niet een klein beetje ook. Onder de ijskap op de zuidpool van Mars bevindt zich een gigantische waterlaag, tientallen vierkante kilometer groot en zeker enkele decimeters dik.

Lees verder na de advertentie
Onder die ijskap vriest het naar schatting 68 graden.

De Italianen deden hun ontdekking met hulp van de Mars Express. Deze Europese satelliet, die sinds 2003 om de Rode Planeet draait, heeft een radar aan boord en die hebben de onderzoekers drie jaar lang op de zuidpool van Mars gericht. Een deel van de radarsignalen dringt door het ijs heen en wordt weerkaatst als ze op een ander type laag stuiten. Aan de aard van de weerkaatsing konden ze zien dat het een laag water moest zijn.

Reflectie 

Het is een beproefde methode. Op Antarctica wordt ook op die manier gezocht naar waterlagen onder het ijs. Maar waar onderzoekers op aarde over meer technieken beschikken om aan te tonen dat het om water gaat – ze weten bijvoorbeeld wat de vorm is van de rotsbodem onder het ijs – moesten de Italianen hun bewijs uit het profiel van het reflectiepatroon halen. Water weerkaatst bijvoorbeeld beter dan rots. In het vakblad Science rekenen ze voor waarom water een plausibele verklaring is voor de reflecties en sluiten ze andere opties zoals droogijs (bevroren kooldioxide) uit.

Dan hebben ze nog één probleem. Het lijkt op Mars veel te koud voor water. Onder die ijskap vriest het naar schatting 68 graden. Maar onder hoge druk wordt van alles vloeibaar. Op Antarctica vriest het 60 graden en toch zijn er meren onder het ijs. De Italianen hoeven dus slechts dat verschil tussen 60 en 68 graden onder nul te verklaren. En dat doen ze met de zouten en mineralen op Mars. Als er voldoende natrium of magnesium in het water zit, bevriest het (onder deze druk) pas bij 74 graden onder nul.

De Italianen hopen op meer. De beelden van de radar van de Mars Express zijn nogal wazig, schrijven ze. Hij ziet een waterlaag pas als die een paar kilometer doorsnee heeft. Misschien is er nog wel veel meer water op Mars dan die ene laag onder het zuidpoolijs.

Lees ook:

Waar is al het water op Mars gebleven? Wetenschappers denken een antwoord te hebben op die vraag.

Mars heeft ooit oceanen gehad, maar is nu gortdroog. Waar is al dat water gebleven?

Deel dit artikel

Onder die ijskap vriest het naar schatting 68 graden.