Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Eindelijk komt 'ie er: de neptoren Donjon in Nijmegen

Home

Cindy Cloin

Het ontwerp van Marc van Roosmalen © van roosmalen van gessel architecten

Negen verdiepingen hoog komen er expositie- en informatieruimten, een B&B en bovenin, met uitzicht, een restaurant. De stichting Donjon presenteerde gisteren de plannen voor de Nijmeegse toren, die er in 2019 moet staan.

Er is al lang gesteggeld over het herbouw van de reuzetoren. Voorstanders willen de Donjon opnieuw aan de Nijmeegse skyline zien schitteren, de geschiedenis doen herleven. Maar een ‘neptoren’ op zo’n historische en bijzondere locatie leidt ook tot veel weerstand.

Lees verder na de advertentie

De Donjon bepaalde eeuwenlang het stadsbeeld van Nijmegen, maar werd in 1795 gesloopt. In 2005, toen Nijmegen 2000 jaar bestond, werd een replica gebouwd van de toren, van steigerpalen bekleed met zeil.

Bezoekers konden naar een platform op 33 meter hoogte om uit te kijken over de stad, de Waal en de uiterwaarden, net als in de Middeleeuwen keizer Frederik Barbarossa deed.

Referendum

Omdat de tijdelijke toren populair was, werd er in 2006 een stedelijk referendum gehouden voor een nieuwe ‘oude’ Donjon van steen. Bijna twee derde van de Nijmegenaren stemde destijds voor de herbouw.

Voorwaarde was wel dat de gemeente er zelf geen geld in hoefde te steken. Er werd besloten dat er een nieuwe Donjon zou komen die zoveel mogelijk zou lijken op het origineel en vrij toegankelijk zou zijn voor het publiek.

Bijna twee derde van de Nijmegenaren stemde voor de herbouw van de toren.

Maar daarmee stond de toren er nog lang niet. Voor de herbouw van een dergelijk groot project midden in het monumentale Valkhofpark moesten de nodige obstakels worden weggenomen. Juridische hobbels, politieke weerstand, het vinden van investeerders en een sluitende exploitatie speelden de initiatiefnemers parten.

Met het binnenhalen van genoeg huurders is de exploitatie van de toren nu gegarandeerd, aldus Stef Cuppens, voorzitter van de stichting Donjon. Het ontwerp gemaakt door architect Marc van Roosmalen ligt klaar.

Dat is geen sinecure: de Donjon had geen ingang, kleine raampjes en metersdikke muren. Blijf daar maar eens bij in de buurt met een modern ontwerp. De ingang zit nu bijvoorbeeld verstopt achter een muur.

De bouw van de toren kost een kleine 5 miljoen euro. Dat moet ­komen van leningen, sponsoring, ­subsidies en crowdfunding. Als zulke publieksacties voldoende succes hebben, gaat de bouw begin volgend jaar van start.

Deel dit artikel

Bijna twee derde van de Nijmegenaren stemde voor de herbouw van de toren.