Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Einde Windows XP, maar te blut voor een nieuw systeem

Home

Seije Slager

© Publiek domein

Windows XP wordt over een week niet meer ondersteund. Maar voor bijstandsgerechtigden is het vaak te duur om hun systeem te updaten.

Nee, er zijn nog weinig vragen binnengekomen, vertelt Piet van der Lende, die voor de Amsterdamse Bijstandsbond spreekuur houdt. "Niet alle mensen in de bijstand hebben een computer. Vooral de oudere, ongeschoolde minima zijn vaak digibeten."

Maar voor de rest is het wel een probleem. Op 8 april stopt Microsoft de ondersteuning van Windows XP. Vanaf die datum worden computers met dat besturingssysteem dus extra kwetsbaar voor virussen en aanvallen van cybercriminelen.

Cijfers zijn er niet van, maar het ligt voor de hand dat juist mensen met een laag inkomen hun hardware minder vaak vernieuwen, en dus nog relatief vaak opgescheept zitten met Windows XP. Vervangen is een dure klus: je kunt een licentie kopen voor een nieuw besturingssysteem, maar niet elke oudere computer trekt zo'n nieuw, zwaarder systeem. Dan moet er dus gelijk een nieuwe computer bij.

Open source
Vandaar misschien dat open source ontwikkelaars een nieuwe doelgroep ontdekt hebben: de minima. Sommige Linux-clubjes houden de afgelopen tijd spreekuren, vertelt Van der lende. Daar helpen experts je om je Windows-besturingssysteem om te ruilen voor het gratis besturingssysteem Ubuntu.

Daarnaast hoeft een nieuwe computer nu ook weer niet zoveel geld te kosten. "Voor honderd, honderdvijftig euro kun je hier een tweedehands computer kopen met Windows 7", vertelt een medewerker van Login, een Amsterdamse computerzaak die korting geeft aan minima. En dat doen veel mensen dan ook: de afgelopen weken was het drukker dan normaal in de winkel.

Toch is ook honderd, honderdvijftig euro een flinke hap uit het budget, als je van een bijstandsuitkering rond moet komen, beaamt Van der Lende. Hij weet het maar al te goed, want ook de Bijstandsbond zelf draait nog op Windows XP. "Ik vind dat wij op Windows 7 of 8 moeten overstappen. Maar de systeembeheerder zegt dat het zo'n vaart niet zal lopen. Het zijn steeds minder mensen die nog op XP zitten. Het is de vraag of zo'n kleine gebruikersgroep lucratief genoeg is voor computercriminelen."

Lees verder na de advertentie

 
Linux-clubjes ontdekken de minima

Deel dit artikel