Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Eind aan 'gratis geld' voor student

Home

Marijke de Vries

Mei 1985: studenten protesteren op het Binnenhof tegen de plannen voor de basisbeurs. © anp

De basisbeurs wordt afgeschaft maar het studentenprotest daartegen komt nauwelijks van de grond. Het geplande protest op het Malieveld, volgende week vrijdag, dreigt zelfs mosterd na de maaltijd te worden, want de Tweede Kamer debatteert vanmiddag al over het wetsvoorstel van minister Bussemaker.

Opmerkelijk eigenlijk, dat uitblijven van woede, want Bussemakers plannen kosten studenten veel geld. Maar misschien nog wel vreemder is dat studenten in 1986, toen de beurs werd ingevoerd, wél hartstochtelijk protesteerden. Terwijl ze toen juist geld krégen.

Toenmalig onderwijsminister Wim Deetman kon herhaaldelijk rekenen op tomaten en rotte eieren. Ook nadat de beurs was ingevoerd werd hij bij menig openbaar optreden opgewacht door groepen boze studenten. Op 9 november 1988 liep het serieus uit de hand in Amsterdam. Deetman kreeg 'rake klappen en een trap in de maag', meldde Trouw een dag later op de voorpagina. Agenten moesten de minister in veiligheid brengen.

600 gulden
De studenten van toen vonden het namelijk onrechtvaardig dat ook kinderen met rijke ouders een beurs kregen. Dat ze er met die basisbeurs zelf meestal financieel ook op vooruit gingen, weerhield ze niet te protesteren. Tot 1986 kregen ouders van studenten die op kamers woonden maandelijks ongeveer 400 euro kinderbijslag. Voortaan kregen studenten voor de duur van zes jaar een basisbeurs van ruim 600 gulden. Studenten uit arme gezinnen, die voorheen een studietoelage kregen, kregen maximaal 380 gulden extra. Wie meer nodig had, kon daarnaast een lening afsluiten.

Volgens minister Bussemaker is dat systeem te duur geworden vanwege het groeiende aantal studenten. Hetzelfde argument gebruikte Deetman destijds ook voor zijn plannen. Maar de jongeren van nu vragen zich af wat zij winnen bij het inleveren van hun basisbeurs. Beter onderwijs, belooft minister Bussemaker. Maar studentenorganisaties betwijfelen dat. Wat ze wél zeker weten, is dat studeren duurder wordt. Ook voor studenten uit armere gezinnen, die weliswaar een aanvullende beurs houden, maar dat is nooit meer dan 350 euro.

Studentenorganisaties geven nog niet op. Vorige week hing de Nijmeegse Studentenbond AKKU een spandoek van 240 vierkante meter aan de Waalbrug met de tekst 'It's not over, Jet'. Maar gezien het feit dat de bewindsvrouw kan rekenen op steun van oppositiepartijen D66 en GroenLinks, lijkt het einde van 'gratis geld' voor studenten in kannen en kruiken.

Lees verder na de advertentie
De studenten van toen vonden het onrechtvaardig dat ook kinderen met rijke ouders een beurs kregen

Deel dit artikel

De studenten van toen vonden het onrechtvaardig dat ook kinderen met rijke ouders een beurs kregen