Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Eigen Brabants betaalmiddel

Home

BIJDRAGEN: SYTSKE VAN AALSUM; TOINE VAN CORVEN

Wie van plan is dit jaar in Noord-Brabant een cultureel evenement te bezoeken, in een restaurant iets te gaan eten, of de kroeg in te duiken, is in veel gevallen voordeliger uit met poffers.

In dit geval is de poffer niet de kanten versiering aan de traditionele muts die de Brabantse vrouw vroeger droeg, maar een speciaal geslagen munt vanwege het 200-jarig bestaan van de provincie. De poffer, met de beeltenis van een vrouw met muts, is sinds gisteren in Noord-Brabant een geldig betaalmiddel.

De munt is te koop bij banken en grotere postkantoren in Noord-Brabant en kan daar tot en met 10 januari 1997 worden ingewisseld voor vijf gulden. Het is echter niet de bedoeling dat dat gebeurt. Wie de poffer bewaart, draagt namelijk bij aan de restauratie van twee Brabantse monumenten: de Grote of Onze Lieve Vrouwekerk in Breda en kasteel Heeswijk. De Nederlandse Munt heeft bij de eerste slag honderdduizend munten geslagen. De bedoeling is dat er uiteindelijk één miljoen worden verkocht.

De poffer wordt dit jaar bij tal van gelegenheden ingezet, om er de aandacht op te vestigen dat Noord-Brabant in 1796 als achtste zelfstandige provincie toetrad tot de toenmalige Bataafsche Republiek. Tweehonderd restaurants stellen de komende tijd een menu samen met typisch Brabantse gerechten, die in poffers kunnen worden betaald. Ook in cafés kan men 'poffen'.

Als eerste gemeente kocht Loon op Zand gisteren bij de plaatselijke bank 250 poffers. Om cadeau te doen aan iedere Loonse boreling die dit jaar het levenslicht ziet.

Deel dit artikel