Egyptische moslims steken huizen van christenen in brand na ruzie om hemd

home

Inge Ringoot

Een Kotische vrouw huilt op een begrafenis na rellen eerder dit jaar. © anp

Egyptische moslims hebben vandaag huizen van Koptische christenen in brand gestoken in een dorp in de omgeving van Caïro. De aanleiding voor de brandstichting was een ruzie tussen een moslim en een christelijke wasbaas die bij het strijken diens hemd had verbrand. Dat deelde de politie mee.

Bij de ongeregeldheden, waarbij moslims en Kopten molotovcocktails wierpen, viel minstens een gewonde, aldus de politie. Volgens schattingen vertegenwoordigen de Kopten 6 tot 10 procent van de ongeveer 82 miljoen Egyptenaren. Ze voelen zich gediscrimineerd en waren de afgelopen jaren het slachtoffer van verschillende dodelijke aanvallen.

In januari 2010 werden na een kerstviering in Boven-Egypte zes Kopten gedood en een moslimbewaker. Een jaar later vielen tijdens nieuwjaarsnacht twintig doden na een aanslag op een kerk in Alexandrië. Moslims hebben ook herhaaldelijk huizen van Kopten in brand gestoken tijdens dodelijke godsdienstrellen.

De in juni nieuw verkozen president, de islamist Mohamed Morsi, heeft zich voorgenomen de rechten van de Kopten te respecteren en heeft beloofd leden van de gemeenschap in zijn regering op te nemen.

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie