Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

x

Egyptische moslims steken huizen van christenen in brand na ruzie om hemd

home

Inge Ringoot

Een Kotische vrouw huilt op een begrafenis na rellen eerder dit jaar. © anp

Egyptische moslims hebben vandaag huizen van Koptische christenen in brand gestoken in een dorp in de omgeving van Caïro. De aanleiding voor de brandstichting was een ruzie tussen een moslim en een christelijke wasbaas die bij het strijken diens hemd had verbrand. Dat deelde de politie mee.

Bij de ongeregeldheden, waarbij moslims en Kopten molotovcocktails wierpen, viel minstens een gewonde, aldus de politie. Volgens schattingen vertegenwoordigen de Kopten 6 tot 10 procent van de ongeveer 82 miljoen Egyptenaren. Ze voelen zich gediscrimineerd en waren de afgelopen jaren het slachtoffer van verschillende dodelijke aanvallen.

In januari 2010 werden na een kerstviering in Boven-Egypte zes Kopten gedood en een moslimbewaker. Een jaar later vielen tijdens nieuwjaarsnacht twintig doden na een aanslag op een kerk in Alexandrië. Moslims hebben ook herhaaldelijk huizen van Kopten in brand gestoken tijdens dodelijke godsdienstrellen.

De in juni nieuw verkozen president, de islamist Mohamed Morsi, heeft zich voorgenomen de rechten van de Kopten te respecteren en heeft beloofd leden van de gemeenschap in zijn regering op te nemen.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.

Deel dit artikel

Advertentie

Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang tot Trouw.nl.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.