Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Egyptische kiesraad vandaag: Morsi, Shafiq of nieuwe verkiezingen

Home

Redactie

Aanhangers van presidentskandidaat Morsi bidden gisteren op het Tahrirplein © getty

Na anderhalf jaar van opstand en spanningen krijgt Egypte vandaag een nieuwe president. Zowel Mohammed Morsi, de kandidaat van de Moslimbroeders, als Ahmed Shafiq, voormalig premier onder Mubarak, claimen de overwinning. De gemoederen tussen beide kampen zijn hoog opgelopen en spanningen zullen naar verwachting ook na vandaag blijven bestaan.

De Egyptische kiesraad kondigde gisteren aan de uitslag vandaag om 15.00 uur bekend te maken. Net als de afgelopen dagen hebben zich vanochtend weer duizenden aanhangers van de Moslimbroeders verzameld op het Tahrirplein, het 'plein van de bevrijding' in Cairo, het hart van de Egyptische opstand. Ten noorden van de stad, in de buitenwijk Nasr-stad, demonstreren de aanhangers van Shafiq en de militaire machthebbers. De bijeenkomst is volgens de Arabische nieuwszender Al Jazeera de grootste demonstratie van Shafiq-supporters tot dusverre.

De bekendmaking van de uitslag stond eerder gepland voor afgelopen donderdag. Het uitstel heeft de spanningen en het wantrouwen tussen de twee kampen vergroot. Beide kandidaten verdelen het land tot op het bot. Morsi krijgt steun van de grote Egyptische onderklasse. Shafiq heeft de stem van de betergestelde midden- en bovenklasse.

Sinds de val van Hosni Mubarak heeft het leger de grip op het land behouden en recentelijk de teugels strakker aangetrokken. Shafiq wordt door de aanhangers van Morsi gezien als een voortzetting van het oude Mubarak-regime. De religieuze Moslimbroeders worden gewantrouwd door de vaak meer seculiere Shafiq-aanhangers.

Onderhandeld
Door het uitstel groeien de vermoedens dat over de uitslag wordt onderhandeld met de legerleiding. De legerleiding zou in gesprek zijn met de Moslimbroeders over een verdeling van de macht. Ongeacht welke kandidaat de kiesraad vandaag uitroept als winnaar, spanningen zullen blijven bestaan. Als Morsi aangewezen wordt, zal zijn regering blijven touwtrekken over de macht met de legerleiding. Als het Shafiq wordt, zal het protest onder Morsi-aanhangers enkel groeien. Zijn verkiezing zal worden uitgelegd als een akkoord tussen de legerleiding en de oude Mubaraktop. 

Een derde mogelijkheid is dat de kiesraad de uitslag ongeldig verklaart vanwege claims over onregelmatigheden tijdens de verkiezingen aan beide zijden. In dat geval moeten er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven en  blijft het land nog langer in onzekerheid.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie