Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Egypte voert campagne tegen leden oppositie

Home

Van onze redactie buitenland

De Egyptische autoriteiten hebben in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van volgende maand honderden mensen opgepakt. Vooral politici die niet verbonden zijn aan een partij, zijn het doelwit van wat een overheidscampagne lijkt te zijn.

De onafhankelijke Egyptische politicus Hamdin Sabahi meldde gisteren dat bijna honderd van zijn aanhangers zijn opgepakt. Van hen is echter driekwart niet betrokken bij zijn verkiezingscampagne. ,,Ze zijn onschuldig. Ze kwamen alleen bij me om hun steun uit te spreken aan een kandidaat die voor hun belangen opkomt,'' zei Sabahi.

De politie geeft toe dat ze mensen heeft opgepakt met banden met Sabahi, maar zegt dat ze voortvluchtig waren of verdacht worden van misdaden.

Op 18 oktober vindt de eerste ronde plaats voor de verkiezingen van de 454 leden van het Egyptische parlement. Bij de vorige verkiezingen in 1995 wist de Nationaal Democratische Partij van president Hosni Moebarak 94 procent van de zetels te vergaren. Waarnemers, mensenrechtengroepen en de oppositie zijn ervan overtuigd dat dit het resultaat was van grootscheepse fraude. Ook Sabahi zag toen een zetel aan zijn neus voorbijgaan.

Sabahi's verhaal staat niet op zich. De grootste islamitische groep in Egypte, de Moslimbroederschap, meldt dat de politie de afgelopen drie maanden zeker 650 van haar aanhangers heeft opgepakt. De groep is al sinds de jaren vijftig verboden, maar weet dat verbod te omzeilen door onafhankelijke kandidaten te steunen. De leiders van de broederschap beschuldigen de regering ervan alles te doen om te voorkomen dat ze politieke invloed krijgen. Maar de politie beweert dat ze slechts mensen oppakt die lid proberen te worden van een verboden organisatie.

De arrestaties vallen samen met een rapport van Amnesty International, dat de Egyptische autoriteiten beschuldigt van het systematisch lastigvallen van de oppositie, en het muilkorven van de burgermaatschappij. Dat laatste gebeurt door hen die zich openlijk tegen het overheidsbeleid keren, te bedreigen met arrestatie en gevangenschap.

Amnesty meent dat de regering niets nalaat om te voorkomen dat politieke tegenstanders mee kunnen doen aan de komende verkiezingen. Ze maakt melding van de arrestatie en veroordeling van tal van journalisten, mensenrechten- en politieke activisten die kritisch berichtten of melding maakten van mensenrechtenschendingen. Gewetensgevangenen zitten straffen tot vijf jaar uit, anderen zitten maanden vast zonder in staat van beschuldiging te zijn gesteld, voor ze ooit een rechter zien. Duizenden politieke gevangen zitten soms jarenlang in administratieve detentie.

Deel dit artikel