Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Eerste kicker Diliberto voelt zich helemaal thuis bij de Admirals

Home

MARTIJN KRABBENDAM

AMSTERDAM - Hij ziet er bruin en afgetraind uit; de drie weekjes trainingskamp met de American Footballploeg van de Amsterdam Admirals hebben Silvio Diliberto goed gedaan. De oud-voetbalprof van Sparta, Roda JC, Haarlem en Eindhoven werkte zich tijdens de trainingsstage in Atlanta op tot eerste kicker. “Het is een vreemde gewaarwording”, vindt-ie zelf.

Wennen was het wel, dat American Football. De benadering, de trainingsaanpak, het was een wereld van verschil met de voorbereiding die hij normaal meemaakte. “Het grootste verschil is dat je hier fit moet verschijnen op de eerste training. In de normale voetbalwereld is het zo dat je in een aantal weken toewerkt naar je conditie. Het is allemaal heel zakelijk, keihard. Vanmorgen, vlak voordat we naar Nederland vlogen, kreeg een aantal jongens te horen dat ze niet mee mochten. Niet fit. Tsja, zo gaat dat hier.” Diliberto zelf voelt zich thuis tussen de Amerikanen en hoopt serieus op een footballcarrière. “Dit is echt geen publiciteitsstunt van mij, hoor. Ik speel zelfs met de gedachte om er nog een jaartje aan vast te plakken.”

Het is snel met hem gegaan, beseft Diliberto. “In december kreeg ik een telefoontje. Of ik geïnteresseerd was. Nou, het leek me wel wat. Ik ben toen een balletje gaan 'kicken' puur op de voetbalmanier. Er mankeerde natuurlijk nog van alles aan. Daarna zijn we op trainingskamp naar Atlanta gegaan en nu ben ik eerste kicker.”

American Football was zijn laatste kans, nadat de contacten met wat Duitse, Franse en Turkse voetbalclubs op niets uitliepen. “Dat was na die periode met Eindhoven. Bij elke club waar ik kwam speelde mijn leeftijd een rol. Op een gegeven moment houdt het op. Ik kreeg nog een uitnodiging voor een training bij Denzilispor, maar ik was er allang niet meer klaar voor. Misschien ben ik er nu nòg niet klaar voor. Ik weet het niet, voor mij is het ook nieuw allemaal. De oefenwedstrijden gingen goed. Alleen mijn eerste kick niet. Ik kreeg die bal slecht aangegooid en ontving gelijk een bodycheck. Dan weet je wat je te wachten staat.”

Silvio Diliberto is de tweede oud-prof-voetballer die de overstap maakt van voetbal naar football. Vorig seizoen bleek Hans Werdekker uiterst succesvol als kicker (hij werd topscorer met 27 goals uit 28 pogingen) van de Admirals. Werdekker echter keerde dit seizoen niet terug, verraden als hij zich voelde door de aanwezigheid van die andere Nederlander, Diliberto. “Ik weet er niets van. Ik vind en vond Hans een heel fijne voetbalcollega en een goede jongen. Dat-ie goed was blijkt wel uit zijn gemiddelde.”

Het Amerikaanse avontuur in eigen land is een mooie bekroning van een, toch, fraaie voetbalcarrière. “Ik heb het best aardig gedaan, heb zelfs nog Europees voetbal meegemaakt, maar eigenlijk nooit iets gewonnen. Ik zie hier van die Amerikanen rondlopen met een ring, dat betekent dat ze ooit kampioen zijn geworden. Ik wil ook zo'n ring! Ik wil die World Bowl winnen!”

Wat dat aangaat is hij bij de Admirals aan het goede adres. De ploeg van coach Al Luginbill wil maar één ding: winnen. Luginbill overigens zei gisteren tijdens de perspresentatie extremely pleased te zijn met Silvio Diliberto “Hij heeft een uitstekend trainingskamp achter de rug in Atlanta èn, misschien wel nog belangrijker, hij is enorm gemotiveerd. Dat is pas echt een goede eigenschap.”

Voor Diliberto breken mooie weken aan. Spelen in de Amsterdam Arena voor zo'n 25 000 man, het is een tijd geleden dat hij op zo'n podium mocht acteren. En de sport zelf begint-ie nog leuk te vinden ook. Het gezegde football is for men, soccer is for intelligent men, dat veelal door Amerikaanse voetbalfanaten wordt gebruikt, slaat volgens hem dan ook nergens op. “Het is een ontzettend leuk en interessant spel, zeker om zelf mee te maken. Nee, ik heb nog geen seconde spijt van mijn keuze.”

Deel dit artikel