Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Eerste Kamer vanaf vandaag aan de iPad

Home

ANP/Redactie

© EPA

De leden van de Eerste Kamer gaan met ingang van vandaag aan de iPad. De senatoren zullen hun vergaderstukken voortaan lezen via een app die speciaal voor de 'chambre de réflexion' is ontworpen.

Wie denkt dat de Senaat achteraan komt sloffen in dit snelle tijdperk, vergist zich deerlijk. Volgens een zegsman loopt de Senaat juist voorop: 'De Eerste Kamer is de eerste van alle parlementaire huizen in Europa die volledig overschakelt op digitale informatievoorziening. Meerdere parlementen elders in Europa overwegen om hun documentenstroom verder te digitaliseren, maar de Nederlandse Senaat heeft de primeur bij de overstap naar digitaal vergaderen met ondersteuning van een tablet.'

Historisch moment
Het is wel een historisch moment, vinden ze in de Eerste Kamer: het is zomaar opeens afgelopen met het papier dat per koerier werd thuisbezorgd (al is er wel een periode van 'gewenning' voorzien).

De griffier van de Eerste Kamer, Geert Jan Hamilton, zegt dat snelheid wel degelijk een kenmerk is van de Senaat: 'De Senaat kampt soms met een imago van stoffigheid, maar naast kwaliteit en zorgvuldigheid staan ook efficiënt werken en transparantie hoog in het vaandel. Daarom liep de Eerste Kamer steeds voorop waar het gaat om digitale informatievoorziening en snelle communicatie.' In 1994 kwamen Eerste Kamerstukken al op internet en sinds 1997 heeft de Senaat een website.

De invoering van de iPads kost bijna anderhalve ton, maar dat wordt volgens de woordvoerder al binnen een jaar zo goed als terugverdiend.

Deel dit artikel