Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Eerste Duitse rabbijn riskeert veroordeling voor besnijdenis

Home

Rabbijn David Goldberg © EPA

Een rabbijn in de Duitse stad Hof is aangeklaagd voor het besnijden van een jong geloofsgenootje. David Goldberg is mogelijk de eerste die wordt veroordeeld sinds een Duitse rechter in juni oordeelde dat rituele besnijdenis neerkomt op mishandeling.

De aanklager, een arts, lijkt aan te sturen op een rechtszaak die vergelijkbaar is met de veelbesproken Keulse zaak: volgens hem heeft Goldberg de jongen lichamelijk letsel bezorgd. Het Openbaar Ministerie heeft laten weten dat er vooralsnog geen onderzoek naar Goldberg is ingesteld omdat de aanklachten tegen hem 'erg, erg complex' zijn.

Joodse organisaties reageren niettemin vernietigend. Een landelijk verband van orthodoxe rabbijnen zegt 'geschokt' te zijn, meldt The Times of Israel. Opperrabbijn Pinchas Goldschmidt van de Europese Conferentie van Rabbijnen noemt de zaak 'een nieuwe ernstige aanval op de religieuze vrijheid'.

De Conferentie roept het ministerie van binnenlandse zaken op om 'direct actie te ondernemen' om die vrijheid te waarborgen. Vorige maand lieten Europese rabbijnen weten bezorgd te zijn dat besnijdenis straks in meer landen verboden wordt.

Onduidelijkheid troef
Overigens staat de strafbaarheid van besnijdenis nog ter discussie: de Keulse uitspraak had enkel invloed op de zaak waarin die werd gedaan, niet op (latere) andere zaken. Toch reageren veel ziekenhuizen sindsdien terughoudend.

De Bondsdag riep de regering vorige maand op om duidelijk te maken of besnijdenis van jonge jongens nu wel of niet geoorloofd is. Eerder nam het parlement een wet aan die 'medisch correct uitgevoerde' besnijdenissen toestaat als ze 'geen onnodige pijn veroorzaken'.

Goldberg (64) heeft naar verluidt meer dan drieduizend besnijdenissen uitgevoerd.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie