Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Eerste doelpunt pleziert Sonck, zelfs op vleugel

Home

Rob Pietersen

AMSTERDAM - Ajax loste door een 4-1 overwinning tegenstander RKC af als koploper in de eredivisie en trainer Ronald Koeman keek tevreden. Het begint op voetbal te lijken bij de Amsterdamse formatie.

Wesley Sonck maakte zaterdag in de Arena zijn eerste competitietreffer. Dat deed de 25-jarige Belg 'deugd', zo zei hij telkens weer. Maar misschien was het voor de spits helemaal niet zo gunstig dat hij het tegen RKC als rechtsbuiten best goed deed en dat Koeman tevreden was. Want eigenlijk vindt hij het he-le-maal niets: rechtsbuiten.

Sonck is een centrumspits. De Belg kiest voor de kortste weg naar het doel. Bij RC Genk was hij de laatste twee jaar topscorer. Hij maakte 30 en 24 treffers. In zijn tweede invalbeurt bij de Rode Duivels maakte hij zijn eerste interlandtreffers. Vorige week leidde hij de Belgische nationale ploeg met twee goals langs Kroatië. Hij heeft nu 27 interlands achter zijn naam, met daarin twaalf doelpunten.

Sonck is een ster in België. Hij scoort altijd. En als het eens een wedstrijd per ongeluk niet lukt, dan rent en sleurt hij zich het apelazerus. Hij heeft niet het talent van Van der Vaart, de fluwelen balbehandeling van Kluivert. Hij heeft geen ballen aan touwtjes, maar soms aan verdraaid lang elastiek. Maar op zijn werkethiek valt niets aan te merken.

In de eerste drie officiële duels van Ajax (Grazer AK, Vitesse en RBC) startte Sonck in de basis. Een succes was het niet. In de return tegen Graz en tegen Zwolle begon de Belg op de bank. Was de duurste aankoop wel een aanwinst?

,,Ik heb jarenlang een ander systeem gevoetbald. In België speelden we altijd 4-4-2. Ik was als een van die spitsen helemaal vrij in doen en laten. Dit is zó anders... Ik voel me in de spelersgroep van Ajax op mijn gemak, maar de omschakeling in het veld duurt langer'', zo verklaarde hij zaterdagavond.

In de Belgische nationale ploeg leidt de kortste weg naar het vijandelijk doel via hem. Bij Ajax wordt niet opportunistisch gevoetbald. Er zijn heel wat tussenstationnetjes voordat de bal naar voren mag. Iedereen wil wel even lopen met de bal, of iets anders moois doen. En al die tijd staat Sonck te wachten...

De vergelijking met Van Nistelrooij dient zich aan. Zaterdag scoorde Van the Man weer twee keer voor Manchester United. Liet hij in oranje-shirt maar weer eens iets zien. Bij United hoeft hij echter nooit op het ongebreidelde geschuif van middenvelders te wachten. Bij United kan hij zijn tomeloze energie kwijt. Daar hoeft het niet gepolijst, maar mag er gepoetst en geploeterd worden.

Kluivert en Van Nistelrooij: ze verschillen zo erg dat ze elkaar niet misschien niet kunnen aanvullen. Wellicht klikt het koppel Ibrahimovic/Sonck beter. Misschien morgen al, als Koeman bij AC Milan voor 4-4-2 kiest.

Zaterdag speelde Ajax 4-3-3, met Van der Vaart terug als middenvelder en Sonck als rechtsbuiten. ,,Hij heeft hier bij Ajax een moeilijke start, dat is duidelijk. Ik weet dat dit niet de beste plek voor hem is, maar op deze manier komt hij toch aan zijn wedstrijden. En door het doelpunt dat hij maakte, krijgt hij ongetwijfeld ook weer wat vertrouwen voor de komende wedstrijden'', zo lichtte Koeman zijn keuze toe.

Ajax had aan het begin van het seizoen met Soetaers, Sikora, Wamberto, Mitea en Boukhari (inmiddels verhuurd) vijf linksbuitens in de selectie. Na het vertrek van Van der Meyde heeft Koeman eigenlijk geen echte rechtsbuiten tot zijn beschikking. Sonck bood hem zaterdag een alternatief. Ongewild.

,,In België hebben we de buitenspelers tien jaar geleden al afgeschaft. Dit was voor mij de eerste keer. Als de trainer het vraagt, moet je je best doen'', sprak Sonck gedienstig.

,,Ik heb andere kwaliteiten. Ik ben een spits, die niet wars van werken is en elk seizoen goed voor een paar doelpuntjes is. De trainer zal me hier toch niet laten staan... Nee toch?''

Deel dit artikel